Sfaturi culinare

#cat ramane dupa taiere #pret real #porc in viu #cumparare porc

Cumperi porc in viu? Cat ramane dupa taiere si care este pretul real al unui kilogram

Multe persoane cumpara porci “in viu” deoarece sunt mai ieftini. In cazul acestora, pretul pe kilogram variaza intre 15 si 25 de lei. Putini stiu insa, ca dupa taiere, numarul de kilograme scade cu aproximativ 25%, deci pretul real este mai mare.

 

Cand cumperi un porc “in viu” de la tara, acesta este cantarit viu. Dupa taiere insa, greutatea acestuia scade. Potrivit specialistilor, greutatea unui porc scade, dupa taiere, cu aproximativ 15% doar prin pierderea sangelui.  Apoi, dupa scurgerea sangelui se trece la pasul urmator, si anume parlirea si porcului. Si in timpul acestei operatiuni se pierde din geutatea animalului. Apoi, urmeaza golirea intestinelor si a burtii. In final, rezulta o pierdere de circa 25-28% din greutatea totala a porcului.

Mai exact, un porc care cantarea 114 kg “in viu”, pierde aproximativ 32 de kilograme dupa sacrificare.

Asta inseamna ca, pretul final al unui kilogram de porc cumparat “in viu” ajunge de la 15-25 de lei/kg, la 21-35 lei/kg.

Insa, chiar si asa, pretul final poate fi unul avantajos, deoarece in magazine, doar pretul soriciului costa intre 50 si 200 de lei/kg, iar un kilogram de muschiulet intre 35 si 70 de lei/kg, cele mai scumpe fiind produsele etichetate ca “BIO”.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului