Sfaturi culinare

#reguli inlocuire faina # inlocuire faina alba #faina integrala # faina alba #sfaturi culinare

Cum sa gatesti cu faina integrala. Reguli esentiale de care trebuie sa tii cont

Faina integrala este din ce in ce mai populara in bucatariile tot mai multor familii, datorita proprietatilor hranitoare si sanatoase cu care este inzestrata. Desi contine de patru ori mai multe fibre decat faina alba si furnizeaza organismului doze crescute de magneziu si zinc, gatitul cu faina integrala este o arta gastronomica careia trebuie sa-i deslusesti secretele pentru a te bucura de mancaruri spectaculoase preparate cu ea.

Faina integrala nu poate inlocui faina alba in orice tip de reteta si nu orice preparat se preteaza la acest ingredient! Iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand gatesti cu faina integrala!

Reguli pentru aluaturi

Exista aluaturi in care poti folosi doar faina integrala, dar si aluaturi in care este bine sa o combini cu cea alba, pentru a obtine textura dorita mai usor, astfel:

  • pentru aluaturile rigide, tari (paine, pizza) - foloseste de la 50% pana la 100% faina integrala;
  • pentru aluaturile moi, fragede (prajituri, placinte, biscuiti) - inlocuieste doar 50% din totalul de faina cu cea integrala.

Specialistii recomanda celor care nu au mai gatit niciodata cu faina integrala sa inceapa treptat, pentru a se obisnui cu textura si consistenta ei, si sa inlocuiasca, pentru inceput. doar 1/4 din totalul de faina din reteta cu acest ingredient.

Foloseste multe lichide

Specialistii sustin ca faina integrala tinde sa absoarba mai multe lichide decat faina alba. Astfel, daca optezi sa inlocuiesti faina alba dintr-o reteta cu cea integrala, pregateste-te sa adaugi un pic mai multa apa in modelarea aluatului.

Faina integrala nu se cerne

Spre deosebire de faina alba, cea integrala nu trebuie cernuta inainte de a fi folosita in preparate. Faina integrala nu este la fel de fina precum cea alba. Aceasta contine particule de grane, care-i ofera densitatea, gustul si calitatea nutritiva.

Pastreaza faina in frigider

Spre deosebire de faina alba, cea integrala trebuie tinuta in frigider sau congelator si scoasa si adusa la temperatura camerei doar in momentul in care este gatita. Grasimile continute de acest tip de faina, precum si aromele intense ale ingredientului sunt mai bine conservate la firgider decat la temperatura camerei.

Sursa foto: free-dietplans.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului