Sfaturi culinare

# lipsa curent #alimente #frigider

Cat timp rezista alimentele in frigider daca ramai fara curent

 

Cu totii am trait acel moment de groaza cand se intrerupe curentul, urmat de constientizarea ca toata mancarea din frigider ar putea fi urmatoarea care sa dispara. Alimentele sunt din ce in ce mai scumpe, asa ca, in timpul unei pene de curent, vrei neaparat sa salvezi cat mai multa mancare, fie ca este vorba de laptele si ouale pe care tocmai le-ai luat sau de puiul pe care l-ai cumparat in vrac si l-ai congelat. Dar, bineinteles, este in continuare esential sa practici siguranta alimentara si sa eviti intoxicatiile alimentare. Asadar, cat timp pot rezista alimentele in frigider fara curent electric?

Cum sa-ti pregatesti frigiderul pentru o pana de curent

Dupa cum a spus odata Benjamin Franklin, un gram de pregatire valoreaza mai mult decat un kilogram de leac. Este o buna practica sa inveti cum sa te pregatesti pentru sezonul uraganelor, iar daca stii ca va veni vremea rea, CDC recomanda sa iti faci provizii de gheata sau sa ti-o prepari singura, inghetand recipiente cu apa. Lipirea acestora in frigider si in congelator va prelungi in cele din urma cat timp un frigider va ramane rece fara energie electrica. In plus, umple in prealabil racitoarele cu gheata si pachete de congelare, in cazul in care trebuie sa muti alimentele din frigider.

Fie ca esti pregatit, fie ca intreruperea curentului electric este o surpriza, intrebarea ramane in continuare: Cat timp pot rezista alimentele in frigider fara curent electric? Atata timp cat alimentele sunt pastrate la temperatura potrivita, CDC spune ca pot fi pastrate timp de patru ore in frigider - dar numai daca nu deschideti frigiderul. Cat timp vor rezista alimentele in congelator fara energie electrica depinde de cat de plin este acesta, deoarece cu cat sunt mai multe produse congelate, cu atat mai mult vor regla temperaturile scazute si vor fi mai putin susceptibile de a se dezgheta. In general, insa, o regula buna este de 48 de ore intr-un congelator plin fara curent sau 24 de ore intr-un congelator pe jumatate plin.

Temperatura este esentiala aici, deoarece alimentele perisabile pot incepe sa se strice sau sa dezvolte bacterii patogene precum E. coli sau salmonella mai repede decat credeti. Potrivit FSIS, "bacteriile se dezvolta cel mai rapid in intervalul de temperaturi cuprinse intre 40°F si 140°F, "Zona de pericol", unele dublandu-si numarul in doar 20 de minute. Un frigider setat la 40°F sau mai jos va proteja majoritatea alimentelor".

In timp ce ouale proaspete pastrate in coaja pot rezista in mod normal pana la trei-cinci saptamani in frigider si chiar si ouale expirate au o durata de valabilitate mai mare decat sugereaza data lor, expunerea lor la temperaturi mai mari de 40 de grade pentru mai mult de doua ore le va expune la bacterii daunatoare. Acelasi lucru este valabil si pentru lapte, dar durata de viata a acestuia poate fi prelungita prin plasarea lui in cea mai rece parte a frigiderului. Carnea cruda trebuie invelita bine, mai ales in congelator, pentru a preveni scurgerile si contaminarea incrucisata pe masura ce se dezgheata, si chiar si pentru carnea gatita, este important sa respecti liniile directoare adecvate de depozitare a carnii.

In ceea ce priveste branza, blocurile de branzeturi tari, cum ar fi cascavalul sau parmezanul, vor fi probabil in regula in timpul penei de curent si puteti taia orice parte mucegaita si puteti manca in continuare restul branzei. Branzeturile moi, cum ar fi mozzarella, ricotta sau crema de branza, sunt mai sensibile la bacterii, insa, si vor avea o durata de viata mult mai scurta atunci cand temperatura depaseste 40 de grade.

Din fericire, legumele si fructele (atata timp cat nu sunt taiate), precum si alimentele cu aciditate ridicata, cum ar fi sosurile fara lapte, muraturile sau jeleurile sau gemurile, ar trebui sa fie in regula la temperaturi usor mai ridicate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului