Sfaturi culinare

#bucataria italiana #plante aromatice

3 plante aromatice din bucataria italiana clasica si cum sa le folosesti corect

Una dintre cele mai cunoscute si populare bucatarii la nivel mondial este cea italiana. Pe buna dreptate, pentru ca majoritatea preparatelor italienesti sunt gatite din ingrediente proaspete, colorate si foarte aromate si incanta simturile, nu numai la nivelul papilelor gustative, ci olfactiv si vizual.

 

Unul dintre ingredientele cheie ale mancarurilor italienesti sunt condimentele si ierburile proaspete si uscate folosite din belsug. Ele completeaza si desavarsesc preparate ca pastele, pizza, sosuri, tarte, supe si deserturi, pregatite din cele mai simple ingrediente. Un motiv suficient ca tu sa le folosesti in propria bucatarie, pentru feluri de mancare delicioase. Iata trei plante aromatice din bucataria italiana clasica si cum sa le folosesti corect:

Busuiocul

Un element esential al bucatariei italiene, busuiocul este folosit in stare proaspata, dar si uscata. Planta aromatica este originara din India, dar a fost adoptata de italieni datorita parfumului puternic al frunzelor sale, care, in functie de varietate, poate fi mai dulceag sau intepator. In Italia, este cultivat cu precadere in Liguria. De altfel, busuiocul genovez este folosit la prepararea cunoscutului „pesto alla genovese”, un sos verde cu muguri de pin, ulei de masline si parmezan.

Pe de alta parte, si traditionalul sos de rosii italienesc folosit in reteta de lasagna si in multe alte preparate, de la pizza la „pollo alla parmigiana” (pui cu sos de rosii si mozzarella) si paste, este aromatizat din belsug cu busuioc proaspat. Acesta trebuie sa fie adaugat preparatelor in ultimul moment, pentru ca gatitul ii atenueaza rapid aroma. In stare uscata, nu are o aroma prea puternica, ci un miros de fan. Pentru a degaja uleiurile sale esentiale, este suficient sa zdrobesti busuiocul uscat intr-un mojar.

În general, busuiocul, mai ales cel proaspat, este dificil de combinat cu alte ierburi, de exemplu patrunjelul, cimbrul ori rozmarinul. Foloseste-l simplu la salate, legume coapte, alaturi de usturoi, la fructe de mare si peste, sosuri de rosii, pizza, orez si paste, pe scurt, aproape in toate preparatele. Inclusiv la deserturi: italienii adora combinatia de busuioc si lamaie, ce poate fi regasita intr-o tarta, intr-o spuma delicioasa ori intr-un sorbet.

Salvia

Aceasta planta aromatica specifica zonei mediteraneene este foarte mult utilizata pentru diverse tratamente medicinale, in special pentru ca are un continut ridicat de vitamina K, esentiala in procesul coagularii sangelui.

Salvia are o aroma calda si patrunzatoare si este foarte mult folosita in bucataria italiana, in preparate diverse, de la aperitive la desert, pentru accentuarea aromelor. Insa salvia nu se potriveste chiar in orice mancare. Planta este folosita mai ales pentru aromatizarea carnurilor, de exemplu, in „saltimbocca alla romana”, un fel de mancare din vitel in sos de unt si vin. De asemenea, salvia este folosita la sosul de unt cu care pot fi servite pastele, in special cele umplute, ca tortellini sau ravioli. Alaturi de alte ierburi mediteraneene, ca rozmarinul, cimbrul si maghiranul, poate aromatiza fripturile de vita, porc sau vanat facute la gratar. Pe de alta parte, salvia poate fi folosita la aromatizarea leguminoaselor, de exemplu, nautul si orezul, a legumelor, ca dovleceii si vinetele, si a branzeturilor.

Nu in ultimul rand, salvia poate fi inclusa in diverse deserturi, de exemplu, in combinatie cu citricele, dar si in aluatul de focaccia cu masline si rosii sau cu usturoi.

Cimbrul

Cimbrul este una dintre cele mai folosite ierburi aromatice in bucataria italiana. Are un miros placut, care se potriveste perfect cu aproape orice tip de mancare. Aceasta planta specifica regiunii mediteraneene ofera carnurilor si pestelui o aroma care poate face diferenta dintre o mancare banala si una gourmet.

Uscat, cimbrul poate fi inclus in sosurile pentru peste si in marinatele pentru carne. In stare proaspata, alaturi de un ulei de masline extravirgin de buna calitate, este un condiment excelent pentru multe preparate, de la cele cu branzeturi la legume la abur (morcovi, ceapa, ciuperci, cartofi si dovleac), de la salate la leguminoase, pe care, de altfel, le face mai digerabile. Nu in ultimul rand, italienii folosesc cimbru la supe, ca celebra minestrone, omlete, dar si la deserturi, precum salatele de fructe proaspete.

Unele plante aromatice merg de minune in deserturi, altele se potrivesc doar cu leguminoase ori peste. Ierburile prezentate mai sus sunt ingrediente cheie in bucataria italiana si pot deveni elemente de baza in propriile tale preparate, cu conditia sa stii cum sa le folosesti. Vei reusi astfel sa dai mancarurilor tale noi arome, care sigur iti vor incanta papilele gustative, dar si pe cele ale invitatilor tai.

FOTO: Pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete