Timpul de preparare al legumelor difera in functie de tipul acestora dar si de mancarea pe care o gatesti. In general radacinoasele(morcov, telina etc) fierb mai greu, in timp ce legumele suculente(dovlecel, vinete, rosii etc) fierb mai usor.
Morcovul si telina intregi au nevoie de aproximativ 30 de minute de fierbere, cartofii fierti in coaja circa 40 de minute (timpul de preparare poate diferi in functie de marimea acestora), in timp ce cartofii taiati bucatele pot fierbe 20-25 minute. La fel de repede, 25 minute, fierbe si conopida, respectiv broccoli. Stevia si loboda fierb in aproximativ 10 minute, in timp ce varza cruda fierbe in aproximativ 20 minute.
Desigur, timpul de preparare al legumelor poate diferi in functie de cantitatea acestora, de preferintele tale (cat de moi vrei sa fie legumele) dar si de puterea flacarii.
Nu pune rosii sau suc de rosii , respectiv bulion in mancaruri sau ciorbe daca legumele nu au fiert inca, deoarece vor ramane tari. La fel se intampla si in cazul in care acresti ciorbele inainte ca legumele sa fiarba.
De asemenea, atunci cand fierbi mazare sau fasole, sarea se pune dupa ce s-au inmuiat. Altfel vor ramane tari.
Daca folosesti legume congelate este important sa stii ca acestea sunt prefierte. Nu le dezgheta inainte de a le gati, deoarece isi vor pierde consistenta.
Cea mai usoara metoda de a-ti da seama ca legumele s-au fiert este sa infigi o furculita in ele; daca intra cu usurinta inseamna ca sunt gata. In cazul in care gatesti broccoli sau conopida, infige furculita in cotor, fiindca acesta fierbe mai greu decat restul legumei. Foloseste acelasi procedeu si in cazul in legumelor fripte sau copate.
Temperaturi cuptor
Desi inainte se foloseau doar clasicele cuptoare cu gaz, acum acestea au inceput sa fie inlocuite cu cele electrice. In schimb, in retete vei intalni temperaturile necesare pentru folosirea cuptorului cu gaz. Iata mai jos un tabel, cu echivalentele temperaturilor in functie de cuptorul folosit:
Grade Celsius ( cuptor electric ) |
Grade Celsius (cuptor cu ventilatie fortata) |
Grade Fahrenheit | In trepte (cuptor pe gaz) |
Nivel |
120o | 100o | 250o | 1 | foarte incet |
150o | 130o | 300o | 2 | incet |
160o | 140o | 325o | 3 | mediu- incet |
180o | 160o | 350o | 4 | mediu |
190o | 170o | 375o | 5 | mediu-tare |
200o | 180o | 400o | 6 | tare (fierbinte) |
230o | 210o | 450o | 7 | foarte tare (foarte fierbinte) |
250o | 230o | 500o | 8 | foarte tare (foarte fierbinte) |
Citeste si: