Timpul de preparare al carnii difera in functie de temperatura la care o gatesti, nivelul focului (incet, mediu, tare) de marimea bucatii de carne, dar si de calitatea ei. In general cu cat este mai tanar animalul, cu atat carnea este mai frageda si se va prepara mai rapid.
Astfel carnea de pui va fierbe mai repede, aproximativ 25 minute, in timp ce carnea de gaina poate fierbe pana la cateva ore. Nu uita ca si carnea de curcan sau rata are nevoie de o fierbere mai indelungata.
In medie, carnea de vitel are nevoie de aproximativ 35 minute pentru a se patrunde, in timp ce carnea de vita are nevoie de aproximativ 50 minute iar cea de porc circa o ora.
Carnea de vanat (rata, mistret, cerb etc) este mult mai tare si va necesita un timp de prepare indelungat.
Pentru a te asigura ca este bine facuta, scoate o bucata de carne din mancare si inteapa-o cu o furculita. Atunci cand este fiarta bine, furculita trebuie sa intre usor in ea.
Pentru carnea prajita sau fripta metoda cea mai buna daca este gata este sa o scoti pe o farfurie si sa o crestezi cu un cutit pana la jumatate. In acest fel iti poti da seama daca mai are nevoie de preparare sau poate fi servita.
Temperaturi cuptor
Desi inainte se foloseau doar clasicele cuptoare cu gaz, acum acestea Au inceput sa fie inlocuite cu cele electrice. In schimb, in retete vei intalni temperaturile necesare pentru folosirea cuptorului cu gaz. Iata mai jos un tabel, cu echivalentele temperaturilor in functie de cuptorul folosit:
Grade Celsius (cuptor electric) |
Grade Celsius (cuptor cu ventilatie fortata) |
Grade Fahrenheit |
In trepte (cuptor pe gaz) |
Nivel |
120o | 100o | 250o | 1 | foarte incet |
150o | 130o | 300o | 2 | incet |
160o | 140o | 325o | 3 | mediu- incet |
180o | 160o | 350o | 4 | mediu |
190o | 170o | 375o | 5 | mediu-tare |
200o | 180o | 400o | 6 | tare (fierbinte) |
230o | 210o | 450o | 7 | foarte tare (foarte fierbinte) |
250o | 230o | 500o | 8 | foarte tare (foarte fierbinte) |
Citeste si: