Sfaturi culinare

#depozitare cartofi #cartofi #imbolnavire

Cartofii care nu sunt depozitati corect, pericol pentru sanatate. Cum te poti imbolnavi de la acestia

Cartofii au cucerit inimile gurmanzilor din Romania si din intreaga lume, fiind vedete intr-o gama variata de retete culinare. Cu toate acestea, pentru a ne bucura pe deplin de avantajele lor nutritive, trebuie sa fim constienti de anumite aspecte esentiale care ne pot ajuta sa evitam potentiale riscuri.

 

Un sfat pretios este sa nu lasam cartofii expusi la lumina soarelui. Expertii in domeniu ne avertizeaza ca acestia produc o substanta numita solanina, care poate fi toxica pentru organism. Cartofii elibereaza solanina ca un mecanism de aparare impotriva insectelor si bolilor, substanta care este daunatoare si pentru oameni.

„Cand cartofii sunt expusi la soare, concentratia de solanina din ei creste. In consecinta, consumul de cartofi care au stat la soare poate duce la intoxicatii alimentare. De aceea ei se tin la beci, in locuri intunecate si racoroase”, spune Costel Vanatoru, directorul Bancii de Resurse Genetice Vegetale din Buzau.

Este important sa cunoastem semnele intoxicatiei cu solanina, care includ simptome precum greata, varsaturi, diaree, dureri de cap, ameteli, slabiciune, dificultati respiratorii. In cazuri severe, intoxicatia poate evolua spre complicatii majore, putand pune chiar si viata in pericol.

„Problema ca e ca familia Solanacee e o familie mare. Vorbim de speciile de cultura cum ar fi tomata, ardeiul, vinetele, cartoful. Trebuie retinut ca de la cartofi consumam tuberculii, de la ardei consumam fructele, de la tomate si vinete folosim fructele, plantele sunt toxice. Se pot transforma si fructele in toxicitate, asa cum este cazul cartofilor, care, daca stau la soare acumuleaza solanina, se inverzesc. Solanina este o substanta otravitoare, destul de toxica. Animalele, ati observat, nu consuma frunzele de cartofi, vinete, tomate sau ardei, ci doar anumiti daunatori, cum ar fi gandacul de Colorado. Animalele simt pericolul”, explica directorul Bancii de Resurse Genetice Vegetale din Buzau, citat de adevarul.ro.

Pentru a evita astfel de probleme, este indicat sa depozitam cartofii intr-un loc racoros si intunecat. Astfel, ne putem bucura de delicioasele preparate pe baza de cartofi in mod sigur si fara ingrijorari. Aminteste-ti, cunoasterea este cheia pentru a savura fiecare masa cu bucurie si incredere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sfaturi-culinare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare