Poate te-ai intrebat de ce unii castraveti sunt amari, chiar daca ii cureti de coaja. Sa stii ca gustul legumelor este direct influentat de conditiile meteo si de felul in care le ingrijesti in timpul cresterii.
De ce se amarasc castravetii
GradinariI amatori cred ca amareala are legatura cu atingerea vrejului de castravete atunci cand leguma nu este inca dezvoltata. Adevarul este, insa, altul. Apa insufucienta determina oprirea cresterii si scaderea numarului de fructe, iar acestea capata un gust amar. Si temperaturile scazute sau trecerile frecvente de la temperaturi ridicate la temperaturi scazute pot duce la amareala castravetilor. O alta cauza este fertilizarea necorespunzatoare si calitatea slaba a solului. Solul preferat de castraveti trebuie sa fie permeabil si bogat in humus.
Castravetii contin compusi organici numiti cucurbitacine, care dau un gust usor amar. Iar daca nivelul de compusi organici este mare, amareala va deveni din ce in ce mai puternica.
Cum previi amareala castravetilor
- Uda-i bine! Sunt mari amatori de apa si astfel, vor creste optim daca primesc apa constant, mai ales in perioadele cu temperaturi ridicate sau in perioadele de inflorire.
- Castravetii trebuie sa stea la umbra la orele amiezii, cand soarele "arde," deoarece caldura excesiva favorizeaza amareala. De aceea, ar fi indicat sa fie plantati langa culturi inalte, cum ar fi cele de porumb, pentru a avea umbra naturala.
- Culege castravetii cand sunt cruzi, in fiecare zi sau din 2 in 2 zile, deoarece au un ritm rapid de crestere. Cu cat imbatranesc, cu atat gustul lor devine mai amar, iar pulpa isi pierde din calitati.