Legume

# castraveti gradina #castraveti amari #castraveti

De ce sunt amari castravetii din gradina si cum poti evita acest lucru

 

Poate te-ai intrebat de ce unii castraveti sunt amari, chiar daca ii cureti de coaja. Sa stii ca gustul legumelor este direct influentat de conditiile meteo si de felul in care le ingrijesti in timpul cresterii.

De ce se amarasc castravetii

GradinariI amatori cred ca amareala are legatura cu atingerea vrejului de castravete atunci cand leguma nu este inca dezvoltata. Adevarul este, insa, altul. Apa insufucienta determina oprirea cresterii si scaderea numarului de fructe, iar acestea capata un gust amar. Si temperaturile scazute sau trecerile frecvente de la temperaturi ridicate la temperaturi scazute pot duce la amareala castravetilor. O alta cauza este fertilizarea necorespunzatoare si calitatea slaba a solului. Solul preferat de castraveti trebuie sa fie permeabil si bogat in humus.

Castravetii contin compusi organici numiti cucurbitacine, care dau un gust usor amar. Iar daca nivelul de compusi organici este mare, amareala va deveni din ce in ce mai puternica.

Cum previi amareala castravetilor

- Uda-i bine! Sunt mari amatori de apa si astfel, vor creste optim daca primesc apa constant, mai ales in perioadele cu temperaturi ridicate sau in perioadele de inflorire.

- Castravetii trebuie sa stea la umbra la orele amiezii, cand soarele "arde," deoarece caldura excesiva favorizeaza amareala. De aceea, ar fi indicat sa fie plantati langa culturi inalte, cum ar fi cele de porumb, pentru a avea umbra naturala.

- Culege castravetii cand sunt cruzi, in fiecare zi sau din 2 in 2 zile, deoarece au un ritm rapid de crestere. Cu cat imbatranesc, cu atat gustul lor devine mai amar, iar pulpa isi pierde din calitati.


 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului