Legume

#plantare ardei #ingrijire ardei # ardei grasi #gradina de legume #ardei #legume

Cum sa plantezi si sa ingrijesti ardeii

Ardeii sunt printre cele mai cautate legume pe perioada verii. Diversitatea soiurilor, varietatea de culori si forme, fac din ardei vedetele oricarei gradini de legume.

Cand se planteaza ardeii

Incepe prin a semana semintele de ardei cu 8-10 saptamani inainte de momentul in care este asteptat sa aiba loc ultimul inghet. Ardeii au nevoie de un timp mai lung de crestere, intre 60 si 90 de zile, de aceea este bine sa ii pornesti in interior, inainte de a-i planta in gradina.

Perioada optima in care poti incepe sa plantezi ardeii in gradina este atunci cand temperatura solului incepe sa fie mai mare de 12 grade Celsius, adica de la sfarsitul lunii aprilie, pana la mijlocul lunii mai. Temperatura ideala la care plantele incep sa creasca si sa se dezvolte este intre 22-25 de grade Celsius.

Alege locul si pregateste-l pentru plantarea ardeilor

Pentru un rod bogat si sanatos, planta are nevoie de mult soare, asadar alege un loc din gradina care nu este umbrit de copaci sau alte plante inalte. Ardeii au nevoie de sol bine drenat si imbogatit cu materii organice. Cu o saptamana inainte de a planta ardeii in gradina, fertilizeaza solul sau presara compost pe locul in care ii vei pune. Evita sa plantezi ardeii pe portiunile pe care recent au crescut rosii, cartofi sau vinete, pentru ca ar putea fi atacati de boli. Ardeiul are nevoie de sol usor, luto-nisipos, bogat in azot, fosfor si potasiu, cu continut ridicat de humus si pH intre 6-6.5.

Plantarea ardeilor in gradina

Cu cateva zile inainte de plantarea rasadurilor in sol, acestea vor trebui adaptate la temperatura de afara atat ziua, cat si noaptea, iar cu cateva ore inainte de a scoate rasadul, acesta trebuie udat abundent. Incepeti plantarea cu soiurile timpurii, iar la inceputul lunii mai, se planteaza ardeiul gras, ardeiul lung si gogosarul. Plantele se pun la o distanta de 10-25 de centimetri pe rand.

Ingrijirea ardeilor

Imediat dupa ce au fost plantati, ardeii au nevoie de apa. Se va turna la radacina fiecarei plante in jur de un litru de apa. In urmatoarele saptamani, pana cand planta se fixeaza in pamant, nu va mai fi nevoie de apa. Pe perioada verii, ardeii se uda o data la trei zile. Cand planta incepe sa faca flori, udarile nu sunt recomandate, insa odata ce incepe sa rodeasca, cantitatea de apa de care planta are nevoie va fi mai mare.

Zona in care sunt plantati ardeii trebuie curatata tot timpul, iar solul afanat periodic pentru ca planta sa poata respira, dar sa si primeasca necesarul de apa cat mai bine.

Ardeii sunt plante destul de sensibile si aparitia daunatorilor si bolilor pot distruge complet toata recolta, de aceea sunt recomandate utilizarea fungicidelor de contact si fungicidelor sistemice.

Recoltarea ardeilor

In functie de soi, ardeii se recolteaza pe tot parcursul verii, pana toamna tarziu. Recoltarea ardeiului gras incepe in luna iulie, iar alte soiuri, precum gogosarii si ardeii lungi se recolteaza din august pana la sfarsitul toamnei.

Sursa foto: garden.eco

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului