Legume

# fasole legume # crestere fasole #plantare fasole #ingrijire fasole #gradina de legume #fasole

Cum sa plantezi si sa ingrijesti fasolea

Fasolea face parte dintre alimentele de baza, existand totodata numeroase tipuri de mancaruri care se pot face pe baza acesteia. Si, desi pe piata exista mai multe soiuri de fasole, fiecare dintre acestea poate fi usor de crescut.

Ti-am pregatit totusi cateva sfaturi importante privind plantarea si ingrijirea fasolei, pe care este bine sa le cunosti.

Plantarea fasolei

Procesul de plantare a fasolei incepe prin pregatirea terenului. Pentru o cultura generoasa este indicat sa fertilizezi solul inca din toamna. Apoi, inainte de plantarea propriu-zisa trebuie sa sapi si sa maruntesti bine pamantul.

Specificatiile privind cultivarea acesteia sunt diferite in functie de soi - fasolea pitica trebuie semanata lasand o distanta de aproximativ 40 de centimetri intre randuri si de 5 centimetri intre plante; fasolea urcatoare trebuie semanata in cuiburi, punand circa 3 seminte la fiecare, cu o distanta intre randuri de 90 de centimetri si de aproximativ 50 de centimetri intre cuiburi. In ceea ce priveste adancimea de plantare, aceasta este de 4 centimetri.

Fasolea este o planta ale carui origini se afla in zonele calde, motiv pentru care preferinta fata de caldura este una ridicata. In perioada de germinare, temperatura optima este cea incadrata intre 20 si 27 de grade Celsius, conditii in care rasare in maximum opt zile. In perioada sa de vegetatie, valorile optime se situeaza intre 20 si 25 de grade Celsius. Ai grija ca temperatura sa nu se apropie de 0 grade Celsius, existand riscul ca plantele sa fie grav afectate.

Cerintele privind lumina sunt unele moderate in prima parte a cresterii si mai crescute in timpul perioadei de vegetatie.

Ingrijirea fasolei

In procesul de ingrijire a fasolei este necesar sa tii cont de anumite aspecte privind umiditatea sau modul de fertilizare.

Pretentiile privind umiditatea sunt unele moderate, exceptie facand insa perioadele de germinare, inflorire si legare a pastailor. Atunci este nevoie sa oferi plantelor mai multa apa, pentru ca fasolea sa aiba o crestere si o dezvoltare optima. In cazul in care nu exista suficienta apa in sol, inflorirea va fi mult mai inceata.

Fasolea trebuie cultivata intr-un sol bogat in humus si bine insorit, iar in cazul in care acesta este mai sarac este necesara si fertilizarea. In aceste conditii este recomandat sa folosesti ingrasaminte cu azot in fazele cheie ale procesului de crestere, precum fazele initiale de vegetatie, inflorire si legare a pastailor.

Daunatori si boli

Printre cei mai prezenti daunatori ai culturii de fasole se numara gargaritele care se hranescu cu pastaile si cu frunzele plantelor, paianjenul rosu comun, paduchele negru, limaxul cenusiu sau omida. In momentul in care oricare dintre acesti daunatori ataca plantele se pot observa fie diferite pete sau deformari ale frunzelor, tulpinii, florilor sau pastailor, fie incetiniri ale cresterii plantelor.

Din punct de vedere al bolilor, in cultura de fasole sunt intalnite in mod frecvent urmatoarele: mozaicul galben, mozaicul comun, antracnoza, arsura bacteriana si putregaiul cenusiu.

Sapunul de casa poate fi folosit atat pentru tratarea bolilor, amestecat cu apa si macerat de coada calului, cat si pentru prepararea insecticidelor. Insa, este necesar ca acesta sa nu contina deloc chimicale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului