Legume

# recoltare castraveti # ingrijire castraveti #plantare castraveti #ingrijire legume #castraveti #legume

Cum sa plantezi si sa ingrijesti castravetii

Castravetele este o planta care se ingrijeste usor, iubeste soarele si apa si nu ar trebui sa lipseasca din nicio gradina de legume. Planta se intinde si poate sa creasca si in sus daca este sustinuta, asa ca nu ai nevoie de o gradina foarte mare pentru a le face loc si castravetilor printre celelalte legume.

Cum se planteaza castravetii

Plantele de castraveti sunt semanate sau transplantate afara, in pamant, nu mai devreme de doua saptamani de la ultimul inghet. Altfel, exista riscul ca planta de castraveti sa nu reziste pentru ca este foarte sensibila la temperaturi scazute. Pentru germinatie, pamantul ar trebui sa aiba o temperatura de 20 de grade Celsius. Tine cont si nu planta castravetii in pamant, afara, prea devreme.

Inainte sa plantezi castravetii, identifica in gradina locul unde soarele ajunge din belsug.

Pregateste solul inainte sa plantezi, pentru ca daca vrei o recolta bogata de castraveti, pamantul trebuie sa fie fertil. Pune compost sau ingrasamant inainte de plantare, la o adancime de 5 centimentri. Asigura-te ca solul este umed si bine drenat inainte sa pui castravetii.

Pune rasadurile in pamant la o adancime de 2-3 centimetri si lasa o distanta de aproximativ un metru intre plante, in functie si de soi. Soiurile care cresc in sus si sunt sustinute pe spalieri se planteaza mai des, la o distanta de 30 de centimetri.

Pentru a avea o recolta timpurie, planteaza semintele de castravete in interior, cu trei saptamani inainte sa le transplantezi in pamant, afara. Plantei ii place caldura, asa ca asigura-te ca temperatura de la baza este de 20-21 de grade Celsius.

Daca locuiesti intr-o regiune cu temperaturi mai scazute, poti sa ajuti solul acoperindu-l cu folie de plastic neagra. Dupa ce pamantul s-a incalzit, trebuie sa faci mulcirea cu paie, frunze sau alte materiale organice pentru a tine daunatorii la distanta de planta. Daca ai putin spatiu in gradina, atunci alege soiuri cataratoare si dirijeaza-le sa se urce pe spalieri. Cresterea pe spalieri protejeaza si castravetii care se formeaza sa stea in pamantul umed, unde s-ar putea strica.

Cum ingrijesti castravetii

Cel mai important aspect in ingrijirea castravetilor este udarea plantelor. Castravetii au nevoie sa fie udati din abundenta, cel putin o data pe saptamana. Uda plantatia de castraveti dimineata sau dupa-amiaza devreme si ai grija sa nu uzi frunzele, pentru ca in acest fel tii la distant bolile care ataca frunzele castravetilor si distrug intreaga planta. Mulcirea solului va mentine umezeala constanta de care planta are nevoie.

Gradinarii folosesc un truc pentru a atrage albinele si a avea astfel o recolta mai bogata. Ei stropesc spalierii din gradina cu apa amestecata cu zahar.

Cand se recolteaza castravetii

Nu lasa castravetii sa se faca foarte mari inainte sa ii recoltezi, pentru ca s-ar putea sa devina amari. Cel mai indicat este sa culegi castravetii inainte ca semintele lor sa devina tari. Nu ii lasa sa se ingalbeneasca. Stii ca ai obtinut o recolta de calitate, atunci cand castravetii au un verde uniform, sunt tari si crocanti.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului