Legume

# plantare legume mai #legume mai #legume gradina #amenajare gradina #legume

Ce legume poti planta in gradina in luna mai

In luna mai se planteaza multe dintre legumele pe care obisnuim sa le consumam frecvent in perioada verii. Iata care sunt legumele care se cultiva in luna mai si cateva informatii utile despre acestea.

Primele legume care se planteaza in luna mai sunt castravetii, fasolea, porumbul dulce, ardeii, rosiile si vinetele. Aceste legume se planteaza intre 1-20 mai.

Castraveti

Castravetii se dezvolta bine atunci cand au o temperatura constanta care se incadreaza intre 12-18 grade Celsius. Planta iubeste lumina, insa este pretentioasa in privinta apei. Pentru a mentine un sol potrivit cresterii, cultura de castraveti are nevoie de sistem de irigare prin picurare. Castravetii se recolteaza la 38-50 de zile de la plantare.

Porumb dulce

Porumbul dulce este o leguma pe care o poti planta fara probleme la inceput de mai. Porumbul nu tolereaza seceta, asadar daca este un sezon fara ploi, acesta va trebui udat frecvent. Porumbul se recolteaza la 65-110 zile de la plantare.

Ardei

Poti incepe sa plantezi ardeii la inceputul lunii mai si poti sa continui pe perioada verii. Aceasta leguma are nevoie de sol drenat corespunzator, cu pH intre 6.0 si 6.8.

Rosii

Plantarea rosiilor in gradina se face, in cele mai multe cazuri, din rasaduri. Rosiile sunt legume carora le place lumina. Lumina joaca, de asemenea, un rol important in dezvoltarea acestor legume. Rosiile au nevoi moderate de umiditate. In cazul tomatelor cultivate prin rasad, plantele au nevoie de irigare.

Vinete

Vinetele au nevoie de un sol fertil, nisipos si bine drenat. In privinta umiditatii, vinetele au nevoie de cantitati mari de apa. Daca nu primesc suficienta apa, plantele pot fi afectate iremediabil. Vinetele sunt plante care iubesc caldura si lumina, mai ales in perioada de inflorire si formare a legumelor.

Incepand cu 20 mai si pana la finalul lunii, incepe perioada optima pentru a planta varza pentru productia de vara, varza creata, guliile, castravetii, andivele, porumubul dulce, mararul, fasolea verde.

Varza timpurie are nevoie de soluri usoare si fertile. Leguma are nevoie de umiditate in sol, facand irigarea prin picurare obligatorie pentru cei care urmaresc o recolta bogata. Varza pentru productia de vara se recolteaza la finalul lunii iunie.

Gulii

Gulia este o planta careia ii place atat apa, cat si lumina. In rest, cultura de gulii nu este una greu de intretinut.

Andive

Andiva este rezistenta la temperaturi scazute. Plantele apar la doua saptamani dupa semanat, iar semanatul incepe in ultima parte din luna mai si continua si in iunie. Andiva nu este o planta care iubeste apa, din contra, aceasta trebuie udata rar, pentru ca radacina sa nu putrezeasca. Solul potrivit pentru andive este unul cu textura usoara, nisipoasa. Recoltarea andivelor incepe in luna octombrie.

Fasole verde

Fasolea verde este o planta careia ii place lumina. Fasolea de gradina are nevoie de un sol umed, lipsa apei putand sa afecteze calitatea si cantitatea productiei. Apa in exces poate afecta germinarea semintelor si poate provoca aparitia bolilor, de aceea varianta recomandata este irigarea prin aspersie sau prin picurare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului