Legume

#recoltare rosii #plantare rosii #ingrijire rosii #rosii

Totul despre rosii: de la plantare la recoltare

Rosiile sunt nelipsite din gradinile celor care urmaresc o recolta in cantitati mari, dar si din gradinile celor care le cultiva doar pentru consumul propriu.

Rosiile se consuma peste tot in lume, iar in Romania se numara printre cele mai apreciate legume.

Cum se planteaza rosiile

Rasadurile de rosii se pot planta in gradina in momentul in care riscul de inghet dispare si temperaturile pe perioada noptii nu scad sub 13 grade Celsius.

Rasadul de rosii trebuie sa fie drept si robust si sa aiba o inaltime de aproximativ 20 de centimetri. Acesta se planteaza adanc, mai exact pana la primele frunze de langa radacina.

Plantarea se face manual, fiecare rasad fiind plantat intr-o groapa special sapata pentru acestea. Distanta de plantare a rosiilor este de 90 de centimetri intre plante si 150 de centimetri intre randuri.

Ingrijirea rosiilor

In primele doua saptamani de la plantare rosiile trebuie udate in fiecare zi, insa fara a exagera, deoarece prea multa va duce la putrezirea radacinilor, respectiv, la moartea plantei.

In primele saptamani plantele trebuie urmarite indeaproape. Cele care se usuca sau nu rezista la transfer trebuie eliminate si inlocuite cu noi rasaduri.

Pentru a avea o recolta bogata este important sa nu lasi iarba si buruienile sa creasca. Elimina-le cel mult o data la doua saptamani si sapa solul pentru a-l afana.

Pe langa lucrarile care se desfasoara in tot sezonul, rosiile mai au nevoie de cateva lucrari speciale care le ajuta sa se dezvolte si sa fie productive. Palisarea, o lucrare care are rolul de a dirija planta pentru a creste pe verticala, copilitul prin care se indeparteaza lastarii care nu au niciun rol in dezvoltarea plantei, din contra consuma inutil apa si nutrienti, carnitul care inseamna ruperea varfurilor de crestere la cateva inflorescente pentru a stimula polenizarea si defolierea, un procedeu prin care se rup frunzele bolnave sau batrane.

Cum se recolteaza rosiile

Rosiile se recolteaza manual in momentul in care ajung la maturitate si in mare parte depinde de soiul pe care l-ai plantat. De regula, iti dai seama daca rosiile s-au copt in functie de culoarea pe care o au si de fermitatea lor. Perioada de coacere a rosiilor incepe in iunie si continua pana la mijlocul lunii septembrie. Din momentul in care rosiile incep sa se coaca, aceaste vor trebui recoltate zilnic sau cel putin o data la doua zile.

Modul de recoltare al rosiilor difera in functie de scopul propus: consum propriu sau vanzare. Atfel, daca iti doresti sa comercializezi rosiile va trebui sa le culegi cand fructele sunt inca ferme, pentru a rezista transportului si apoi, cat mai mult, pana la vanzare. In schimb, daca rosiile sunt culese pentru consumul propriu acestea trebuie sa fie bine coapte si parfumate.

Surse foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului