Legume

# tehnici gradinarit #calendarul gradinarului #aprilie #gradinarit

Calendarul gradinarului: Activitati pe care toata lumea trebuie sa le faca in gradina in luna aprilie

Aprilie este prima luna cu adevarat plina de treburi pentru gradinari. Este o luna in care terbuie sa lucrezi intens la plantarea noilor rasaduri, a pomilor fructiferi si sa ai grija de straturile de flori si de gazon. Iata care sunt activitatile pe care toti gradinarii trebuie sa le bifeze in aprilie!

Planteaza legume

Luna aprilie este perioada in care trebuie sa pregatesti solul pentru noile culturi de legume. Indeparteaza buruienile, curata solul de crengi si alte uscaciuni si afaneaza-l. Daca este necesar, uda-l cu o zi doua inainte de a planta legumele. Planteaza apoi legume precum varza, salata, usturoi, cartof, mazarea, morcov, spanac, conopida, ceapa, ridichie, hrean si sfecla rosie. Spre finalul lunii poti incepe sa plantezi porumb si fasole.

In rasadnite se pot planta in continuare rasaduri noi de rosii, vinete si ardei, pentru recoltele de toamna.

Tunde arbusti fructieri

La inceputul lunii aprilie trebuie sa tunzi arbustii de coacaz, zmeur si mur. Taie toti lastarii uscati  pentru a permite plantelor sa dezvolte noi ramuri. Totodata, lastarii noi trebuie rariti astfel incat intre ei sa fie o distanta de paroximativ 30 de cm. Astfel vor avea la dispozitie suficient spatiu pentru a se dezvolta si in acest an, vor face mai multe fructe si, nu in ultimul rand, iti va fi mai usor sa culegi recolta.

Ingrijeste straturile de flori si tufele de trandafiri

Acorda o atentie deosebita florilor. Aprilie este luna perfecta pentru a te bucura de frumusetea florilor si parfumul delicat al acestora. Asadar nu uita sa uzi florile regulat si sa indepartezi buruienile care cresc printre ele. In acest fel florile vor rezista mai mult.

Tot in aprilie este perioada potrivita pentru a planta bulbii daliilor, flori ce infloresc in perioada verii si tin pana toamna tarziu. Poti planta pe langa acestea si seminte de galbenele, carciumarese si cosmos.

Trandafirii sunt mandria oricarui gradinar, asadar acorda-le o atentie deosebita pentru a te bucura de frumosetea acestora. Tunde tufle la o inaltime de 0,5 cm si ai grija a taietura sa fie efectuata cu 0,5 cm deasupra mugurilor. De asemenea, acum trebuie sa indepartezi de tot ramurile uscate dar si pe cele bolnave.

Planteaza arbori fructiferi

Prima jumatate a lunii este perfecta pentru plantarea arborilor fructiferi. Dupa jumatatea lunii evita sa mai plantezi arbori deoarece nu se vor mai prinde. Afla de aici cum se planteaza corect pomii fructiferi.

Nu uita de gazon

Ai gazon? Atunci nu trebuie sa uiti de el. Asigura-te ca nu are locuri in care iarba este afectata de boli sau daunatori si elimina buruienile. Daca ai spatii goale, unde iarba s-a uscat, planteaza noi seminte pentru gazon. Daca nu ploua, nu uita sa ulzi gazonul periodic pentru a evita ca acesta sa se usuce.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare