Legume

#cultivare #balcon #ghiveci # rosii cherry

Cum sa cultivi rosii cherry in ghiveci, chiar la tine in balcon

Pe langa rosiile clasice, rosiile cherry au inceput sa fie la mare cauatre si in Romania. Mai ales ca pot fi cultivate si in ghivece, nu doar in gradina.

Chiar se recomanda soiurile cherry. Numai ca balconul trebuie sa aiba o expunere indelungata la soare.

Aprilie este luna potrivita pentru rosii la ghiveci

Pentru a cultiva rosii cherry trebuie sa cumperi rasaduri sau sa folosesti semințe de la mai multe soiuri pentru a obtine chiar tu rasadurile. Daca folosesti semințe, pune pentru inceput cate doua sau trei in rasadnite mici, si apoi rasadeste-le in ghivece, cand au deja 3 sau 4 randuri de frunze.

Apoi ai nevoie de ghivece de aproximativ 30 – 40 cm adancime si largi.  Primul strat trebuie sa fie de pietris fin amestecat cu pamant de telina, apoi pamant fertil si bogat in humus.  Adauga si o mana de bile albe de perlit care pastreaza umezeala la radacina plantelor. Foarte bun ar fi si pamantul de tara, imbunatatit cu gunoi de grajd.

Cat de des se uda

Rosiile iubesc apa, la fel de mult pe cat iubesc si soarele. Udarea in timpul rodirii trebuie sa se faca zilnic, chiar si de doua ori, dimineata si seara, dar cu o cantitate moderata de apa.

Daca vrei ca rosiile tale sa creasca mai repede, infige cateva bete lungi si subtiri de lemn in ghiveci si pune deasupra lor o folie transparenta de plastic rezistent la soare. Asa, rosiile vor creste ca in solar, vor fi protejate de insecte si de ploile acide.

Sa nu crezi ca daca ai rosii in ghiveci nu trebuie sa te ocupi de activitatile tipice gradinaritului clasic.

Va trebui sa indepartezi frunzulitele care cresc la baza ramurilor pe care se afla fructele, iar pe masura ce tulpina se inalta, va fi necesar sa folosesti araci de mici dimensiuni, pentru ca planta sa ramana in pozitie verticala. Leaga planta de arac fara a o agresa. Trebuie sa stii si ca odata ce tulpina a atins inaltimea de 60 cm, ii poti stopa cresterea prin ruperea periodica a varfului. De asemenea, de indata ce apar primele fructe verzui, trebuie sa tai si frunzele mari de la baza, care nu mai sunt necesare in dezvoltarea plantei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului