Legume

#ingrijire fenicul #crestere fenicul #fenicul gradina #fenicul

Cum sa cresti fenicul in gradina

Feniculul este o leguma mai putin obisnuita pentru a fi cultivata in gradina. Nu este usor de crescut, poate fi de multe ori complicat de ingrijit, are nevoie de multa atentie, caldura si apa, insa este o leguma deosebit de delicioasa, cu un gust aparte, ceea ce poate i-ar convinge pe multi sa faca fata acestor provocari si sa incerce sa cultive feniculul si in gradina lor.

Avantajul acestuia este faptul ca poate creste in aproape toate zonele si poate fi consumat in intregime: bulbul, tulpina, frunzele si semintele fiind toate comestibile.

Feniculul este o legume originara din zona Mediteraneeana, ceea ce inseamna ca se dezvolta cel mai bine intr-un climat cat mai apropiat de cel din care provine. Asadar, asigura-te ca ii oferi apa din belsug, lumina si temperaturi constante. Planteaza feniculul in gradina incepand cu luna aprilie, cand temperaturile incep sa fie mai ridicate si nu mai exista fluctuatii mari. Feniculul are avantajul ca creste destul de repede, bulbii comestibili formandu-se in 14-16 saptamani de la plantare. Acestia trebuie recoltati inainte de primul inghet.

Recomandat este sa plantezi feniculul din seminte. Se seamana seminte in straturi de 1 centimetru adancime. Dupa ce plantele rasar, vor trebui rarite astfel incat sa ramana o distanta de 30 de centimetri intre fiecare planta, cu 45 de centimetri intre randuri. Feniculul are nevoie de multa apa, asadar tine cont ca din momentul in care plantezi semintele si pana vei recolta bulbii de fenicul, plantele nu vor suferi din cauza lipsei de apa.

Inainte de a semana semintele de fenicul este important sa uzi solul bine, pentru ca daca il uzi dupa ce ai pus semintele este posibil sa se formeze o crusta la suprafata pamantului. Daca clima este uscata, continua sa uzi plantele regulat pe masura ce acestea se dezvolta.

De la fenicul se folosesc atat bulbul, cat si frunzele si semintele. Frunzele se taie si se pot folosi proaspete in diverse preparate culinare. Bulbul se recolteaza in lunile iulie-septembrie. Stii ca feniculul poate fi recoltat, cand bulbul atinge dimensiunea unei mingi de tenis. Dupa ce ajunge la maturitate, feniculul se poate raspandi cu usurinta de la sine, prin scuturarea semintelor.

Cat priveste bolile si daunatorii, nu ar trebui sa iti faci griji, planta nu este sensibila si foarte rar poate fi afectata.

Beneficiile consumului de fenicul

Feniculul este o leguma ale carei calitati sunt recunoscute si multi prefera sa il includa in alimentatie datorita numeroaselor beneficii asupra sanatatii pe care le are. Feniculul este folosit pentru diverse probleme digestive, inclusiv arsuri la stomac, gaze intestinale, balonare, pierderea poftei de mancare si colici la bebelusi, pentru infectii respiratorii, dar si in curele de slabire. Feniculul este o sursa importanta de fibre, fosfor, zinc, cupru, mangan, seleniu, niacina, acid pantotenic, acid folic, colina, beta-caroten, luteina, vitamina E, vitamina K si este o sursa naturala de estrogen.

Feniculul poate fi folosit in multe preparate culinare datorita texturii crocante si a gustului dulce. Poate fi consumat atat crud cat si gatit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare