Fructe

#ingrijire pomi fructiferi #plantare pomi fructiferi #pomi fructiferi

Sfaturi pentru plantarea si ingrijirea pomilor fructiferi

Daca iti place sa petreci suficient timp in livada pentru a te bucura de recolta, s-ar putea sa nu existe nimic mai satisfacator decat sa culegi un fruct proaspat si copt din copacii pe care ai ales sa-i plantezi. Pomii fructiferi, cum ar fi marul, parul, piersicul, ciresul etc. sunt printre cei mai versatili si productivi arbori, capabili sa produca fructe timp de zeci de ani. Pentru acest lucru este important insa ca pomii fructiferi sa beneficieze de o plantare adecvata, de o ingrijire de rutina si de conditii optime de crestere.

Iti prezentam mai jos cateva sfaturi despre plantarea si ingrijirea pomilor fructiferi:

Plantarea pomilor fructiferi

Amplasarea optima - Fie ca este vorba despre gradina din spatele casei sau o livada de dimensiuni mari – daca doresti sa obtii o recolta trebuie sa stii in primul rand unde anume cresc cel mai bine. Fructele se coc si devin dulci doar daca au suficient soare, astfel ar trebui sa alegi un loc care beneficiaza din plin de razele soarelui.

Solul - In general, pomii fructiferi prefera un sol bogat in substante nutritive si humus. Daca solul este foarte pietros si solid, in groapa in care vei planta pomul va trebui sa adaugi pamant permeabil pentru apa si bogat in substante nutritive. Acest lucru va facilita cresterea.

Etape - Dupa stabilirea locului potrivit urmeaza urmatoarele sfaturi:

  • Pentru ca bulgarele de radacini sa absoarba cat mai multa apa, lasa pomii in apa pentru 1-2 ore.
  • Gaura pentru pomi trebuie sa fie de cel putin doua ori mai mare decat bulgarele de radacini.
  • Adancimea la care puietul poate fi pus in pamant difera in functie de sol, insa exista o adancime minima ce trebuie respectata daca vreti ca lucrarea de plantare sa fie una de succes - 50×50 centimetri.
  • Creeaza o margine de udare si uda in profunzime

Ingrijirea pomilor fructiferi

Vara este cu siguranta perioada anului in care trebuie sa te ocupi de ingrijirea pomilor fructiferi, astfel incat sa poti preveni insectele si bolile, iar la final sa te bucuri de o livada bogata. Pentru un randament maxim, an de an, urmeaza aceste sfaturi pentru succesul pomilor fructiferi:

Taierea regulata - Taierea regulata ajuta copacii sa traiasca mai mult si sa fie mai fericiti. In timp ce cea mai mare parte a taierii pomilor fructiferi are loc la sfarsitul iernii, unele pot fi facute si vara. Recomandam taierea oricaror ramuri noi care cresc de la baza pomului (drajoni) sau direct din ramurile orizontale inainte de mijlocul verii. Aceste ramuri nu vor forma fructe si, de obicei, vor inghesui alte ramuri, ceea ce creste incidenta bolilor si a problemelor cu insectele.

Inspecteaza frecvent: Verifica in mod regulat ramurile, scoarta, frunzele si fructele in curs de dezvoltare ale copacului pentru a detecta semne de insecte sau boli.

Uda strategic: Este recomandat sa uzi pomii din abundenta si rar, decat superficial si frecvent. Pentru copacii de pe soluri nisipoase, uda la fiecare una-doua saptamani, cu apa suficienta pentru a se scufunda la un metru si jumatate. Pe solurile argiloase, uda la fiecare doua-trei saptamani.

Evident, frecventa va depinde de conditiile meteorologice: uda mai putin in perioadele ploioase si mai mult in timpul secetei.

Aplica ingrasaminte: Ingrasamintele foliare pentru pomi fructiferi sub forma de complex NPK sunt recomandate pentru fertilizarea livezilor, mai ales a plantatiilor pomicole intensive si super intensive. Poțti achizitiona ingrasaminte foliare de la Ogorul. De exemplu, Fosal NPK Micro este un ingrasamant lichid pe baza de fosfiti care mareste considerabil rezistenta plantelor la boli cauzate de fungi si bacterii. Este recomandat in special pentru culturile cu deficienta de macro si micronutrienti. Doza recomandata pentru aplicarea foliara in cazul pomilor fructiferi este de 35 g/10L apa.

Nu uita! Ingrijirea corecta a pomilor fructiferi ii va ajuta sa traiasca mai mult si sa produca fructe mai bune si mai mari.

FOTO: ogorul.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare