Fructe

#culesul strugurilor traditii si obiceiuri #culegerea vitei-de-vie #culegerea strugurilor #culesul strugurilor 2021 #culesul strugurilor

Se apropie toamna! Ce trebuie sa stii despre culesul strugurilor

Toamna este anotimpul roadelor bogate. Acum se coc strugurii, iar gospodarii prepara must si vin pentru iarna. Culesul strugurilor poate parea o munca simpla, insa nu este deloc asa. Aceasta implica anumite cunostinte si tehnici. Trebuie sa stii cand strugurii sunt pregatiti pentru cules, dar si cum sa-I culegi pentru a nu se zdrobi. Iata ce trebuie sa stii despre culesul strugurilor.

Culesul strugurilor – traditii si obiceiuri din intreaga tara

Culesul strugurilor este o ocazie perfecta pentru respectarea traditiilor si obiceiurilor din mosi stramosi. Unele dintre aceste obiceiuri se mai pastreaza si astazi in unele zone din tara.

Pe vremuri, familii intregi se adunau pe camp pentru a culege viile. Copiii de 10-13 ani mergeau inainte si adunau in cosrite boabe de struguri. In urma lor veneau adultii care culegeau chiorchinii de struguri si ii puneau in galeti apoi ii duceau la pres. Peste truguri se puneau scanduri si se trangea filetul din fier al presului pentru a stoarce strugurii. Se obtinea mustul, preferatul copiilor.  Acesta era apoi depozitat in butoaie pentru a fermenta si a se transforma in vin.

In unele zone ale tarii, la culesul strugurilor se facea petrecere. Se aduceau lautari care cantau in timp ce oamenii culegeau viile si fredonau, o data cu lautarii, melodiile preferate.

In multe zone din tara oamenii considera ca au dreptul de a gusta primii struguri abia dupa ce duc primul rod la biserica. Acest lucru se intampla de Ziua Crucii (pe 14 septembrie). Pana atunci strugurii raman in vii si nimeni nu are voie sa se atinga de ei.

In judetul Buzau, culesul strugurilor este marcat de o traditie speciala. Aici, fetele imbracate in straie populare urmeaza ritualul zdrobirii strugurilor. Feciorii satului umplu linul cu struguri, iar fetele bune de maritat zdrobesc strugurii cu picioarele spalate cu apa de izvor.

In unele sate, culesul strugurilor este momentul perfect pentru pomenirea mortilor. Se stropeste pamantul cu must si se impart ulcele noi pline cu primul must din an.    

Culesul strugurilor in 2021 – cand este momentul sa culegi viile

Nu exista o data fixa pentru culesul strugurilor. Cu toate acestea, pentru viticultori, data de 14 septembrie este una cu o semnificatie aparte. De Ziua Crucii viticultorii duc primii struguri la biserica si apoi verifica viile. Pe 15 septembrie incepe culesul strugurilor.

Nu este insa o data clara de culegere a strugurilor. Aceasta difera de la an la an in functie de conditiile climatologice, de regiunea in care este plantata vita-de-vie, dar si de soiul acesteia. 

Cand incepe culestul strugurilor este foarte important sa cunosti soiul de struguri si sa stii cand este gata pentru copt. Nu trebuie sa-I culegi nici prea devreme, deoarece nu vor fi suficient de dulci, dar nici sa astepti sa inceapa sa se ofileasca. 

O alta modalitate de a-ti da seama daca a venit timpul culegerii viei este sa verifici cat de usor se rupe un ciorchine de vita-de-vie. Daca acesta se desprinde cu usurinta, inseamna ca te poti apuca de cules. De asemenea, daca boabele se desprind usor de ciorchine, este momentul sa incepi recoltarea.

Tine cont insa ca exista vinuri care se prepara in momentul in care strugurii incep sa se stafideasca. Aceste vinuri, desi ies in cantitati mai mici, sunt dulci si au o aroma intensa.

Cum se culeg strugurii

Culegerea strugurilor poate parea simpla, insa trebuie sa ai multa grija in timpul acestui proces. Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa te echipezi corespunzator. Alege haine usoare, potrivite conditiilor meteo, dar care sa te protejeze de soarele arzator si de insecte.

De asemenea, vei mai avea nevoie de manusi pentru cules (te vor ajuta sa nu te zgarii, sa te intepi sau sa fii muscat de insectele care stau in vita-de-vie) si de o foarfeca de gradinarit.

De asemenea, in timp ce culegi strugurii este indicat sa ai la indemana si un aparat de legat via. Este extrem de util in cazul in care observi crengi care trebuie sustinute. Alege cel mai bun aparat de legat via pentru a te asigura ca ramurile nu scapa din zona de prindere.

Manevreaza ciorchinii cu grija pentru a nu strivi boabele si taie usor codita cu ajutorul foarfecii. In acest fel te asiguri ca strugurii raman intacti pentru o perioada indelungata. Acest lucru este extrem de util, mai ales daca doresti sa-i vinzi sau sa-i pastrezi pentru consum propriu.

Strugurii culesi pentru consum trebuie asezati in recipiente din lemn sau din alte materiale naturale, intr-un singur strat, pentru a nu se strivi. 

Strugurii pentru vin se vor depozita in lazi mai mari sau direct in saci din plastic, pentru a preveni pierderea sucului acestora. 

Daca vrei sa prepari vin vei avea nevoie de un zdrobitor de struguri cu deciorchinare. Este extrem de usor de folosit. Acesta se amplaseaza deaspura unui butoi si se vor pune strugurii in el. Cu ajutorul unei manivele strugurii vor fi storsi iar zeama va curge in butoi. Ciorchinii vor putea fi indepartati pentru a te bucura doar de zeama gustoasa si curata.  Din fericire pe internet gasesti zdrobitor de struguri ieftin astfel incat nu vei fi nevoit sa dai bani multi pe un astfel de aparat.

Surse foto: piqsels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului