Fructe

#putregai brun cirese #putregai brun #fungicide

Gust si sanatate! Ce fungicide poti folosi pentru a-ti proteja ciresele de putregaiul brun

 

Ciresele sunt fructul ”vedeta” al primaverii/verii si cu totii asteptam sa ne bucuram de gustul lor desavarsit. In plus, aceste fructe ce ne incanta papilele gustative, de la mic la mare, au si beneficii majore asupra sanatatii noastre. Ciresele au un rol extrem de important in detoxifierea organismului si, in acelasi timp, o puternica actiune depurativa. Consumul de cirese este recomandat, in special, persoanelor care sufera de reumatism, constipatie sau guta. Totodata, sunt extrem de eficiente si in tratarea problemelor de litiaza biliara sau renala.

Fie ca ai unu-doi ciresi in curte, fie ca ai o intreaga plantatie – daca vrei sa te bucuri cat mai mult timp de o recolta bogata si de cirese gustoase si sanatoase, atunci trebuie sa ai in vedere protejarea fructelor de eventualii daunatori. Una dintre problemele ce pot afecta dezvoltarea cireselor este reprezentata de putregaiul bun. Poti inlatura aceasta boala cu ajutorul unor fungicide.

Ce este putregaiul brun?

Putregaiul brun este o boala cauzata de ciupercile Monilinia fructigena, Monilinia laxa si Monilinia fructicola. Boala apare destul de tarziu, in momentul in care fructele sunt deja dezvoltate si coapte. Atacul apare ca putregai brun, mumificarea fructelor, putregai negru sau putrezirea inimii fructului.

Un aspect pe care trebuie sa-l stii este faptul ca atacul putregaiurilor continua chiar si dupa ce fructele au fost recoltate si depozitate.

Cum scapi de putregaiul brun?

Daca iti doresti sa ai fructe sanatoase, de care sa te bucuri cat mai mult timp, poti apela la fungicide – substante care controleaza mai multe boli cauzate de ciuperci si bacterii.

Astfel, iti vei putea proteja plantatiile de cires atat de patarea si ciuruirea frunzelor, cat si de monilioza fructelor – denumire sub care mai este cunoscut putregaiul brun. Surse ale infectiilor pot fi chiar fructele care raman mumificate in cires, dar si ramurile in care monilioza este perenizata. Patogenul poate supravietui pe ramuri, dar si in ranile provocate deja de boala pe tulpini sau ramuri.

8 motive ca sa folosesti fungicide pe culturile de cires sau capsun

Aceste substante sunt utilizate pentru a impiedica dezvoltarea ciupercilor si transmiterea lor in structurile naturale ale plantelor. Indiferent de tipul de fungicide ales, acesta contribuie in procesul de controlare a fungilor, previne dezvoltarea si raspandirea acestora si poate creste randamentul culturilor.

Iata cateva motive pentru a apela la ajutorul acestor substante:

  • combat cu eficacitate numeroase boli criptogamice;
  • poseda o mare putere bacteriostatica;
  • aderenta deosebita pe suprafata frunzelor;
  • dispersia produsului in solutia de stropit este instantanee;
  • stabilitate foarte buna a suspensiei;
  • produsul este neutru (pH – 7), astfel incat sunt diminuate fenomenele de fitotoxicitate;
  • compatibile cu majoritatea produselor de protectie a plantelor utilizate curent in tara nostra;
  • pot fi utilizate si in culturile ecologice.

Ce alti daunatori mai pot afecta sanatatea ciresilor?

Musca ciresului. Una dintre cele mai constante prezente din livezile de cires. Stropirile ciresilor sunt realizate, in special, pentru combaterea acestui tip de daunatori.

Viermele ciresului. Acesti daunatori isi depun ouale in cirese, iar rezultatul va consta in fructe cu viermi.

Paduchele negru al ciresului. Este un daunator pe care il regasesti atat in culturile de cires, cat si cele de visin, dar si pe mai multe specii de buruieni. Ierneaza sub forma de ou, pe speciile lemnoase principale pe care le paraziteaza (cires, visin).

Intra pe PlantMaster.ro, consulta oferta completa de fungicide, comanda si asigura-te ca iti protejezi cultura de ciresi de potentialii invadatori. Iti recomandam ca, inainte de a aplica solutia, sa citesti instructiunile producatorului si sa le respecti intocmai!

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare