Dragoste

#partener de cuplu #discutie #cearta #partener

Cum sa ai o discutie deschisa cu partenerul tau fara sa se ajunga la cearta

Relatiile de cuplu pot fi pline de momente frumoase, dar si de provocari. O parte importanta a mentinerii unei relatii sanatoase si fericite este capacitatea de a comunica eficient cu partenerul tau. Cu toate acestea, exista momente cand discutiile pot deveni tensionate si se poate ajunge la cearta. Iata cateva sfaturi pentru a avea o discutie deschisa cu partenerul fara sa se ajunga la cearta.

Alege momentul potrivit. Nu toate discutiile trebuie purtate in graba. Gaseste un moment cand amandoi sunteti relaxati si disponibili pentru a discuta. Evita sa aduci subiecte sensibile in mijlocul unei certuri sau cand sunteti obositi sau iritati.

Fii sincera si deschisa. Onestitatea este cheia unei comunicari eficiente. Expune-ti sentimentele si gandurile intr-un mod sincer si deschis. Asculta si raspunde in mod corespunzator la ceea ce spune si partenerul tau.

Evita jignirile si acuzatiile. Unul dintre cele mai comune motive pentru care discutiile se transforma in certuri este utilizarea jignirilor sau a acuzatiilor. Incearca sa eviti limbajul dur si sa te concentrezi pe exprimarea sentimentelor tale fara a ataca sau a blama partenerul.

Foloseste "eu" in loc de "tu". O modalitate de a evita escaladarea conflictului este sa folosesti "eu" in loc de "tu" atunci cand iti exprimi nemultumirea. De exemplu, spune "Ma simt neglijat cand nu petrecem timp impreuna" in loc de "Tu nu petreci timp suficient cu mine".

Asculta activ. Ascultarea atenta este la fel de importanta precum exprimarea propriilor ganduri si sentimente. Fii deschis la ceea ce spune partenerul tau si arata interes fata de perspectivele si nevoile lui.

Evita sa vorbesti in exces. Uneori, prea multe cuvinte pot complica lucrurile. Incearca sa fii concis si sa te concentrezi asupra aspectelor esentiale ale discutiei. Prea multe detalii sau vorbe inutile pot distorsiona mesajul tau.

Foloseste tehnicile de rezolvare a conflictelor. Exista tehnici eficiente pentru rezolvarea conflictelor, precum gasirea solutiilor comune si evitarea polarizarii. In loc sa insisti pe pozitia ta, incearca sa gasesti un teren comun si sa te concentrezi pe solutii pozitive.

Invata din discutii. Fiecare discutie dificila poate oferi o oportunitate pentru crestere si invatare. Dupa ce discutia s-a incheiat, reflecta asupra a ceea ce s-a intamplat si a modului in care puteti evita problemele similare in viitor.

Recunoaste ca sunteti diferiti. Fiecare persoana are propriile valori, experiente si moduri de a gandi. Intelegerea ca sunteti diferiti si ca aveti puncte de vedere diferite poate ajuta la evitarea tensiunilor si a certurilor.

Pastreati perspectiva. Amintiti-va intotdeauna ca sunteti intr-o relatie pentru ca va iubiti si va respectati reciproc. Concentrati-va pe pastrarea relatiei voastre intr-o stare sanatoasa si fericita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii