Familie & Relatii

#identitatea de sine #Elena Done #psiholog

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

In primul an de viata, copilul traieste intr-o relatie de dependenta totala fata de mama sau persoana care il ingrijeste si fara de care nu ar putea supravietui, aceasta etapa fiind numita si primul univers relational. Dupa primul an de viata copilul incepe treptat sa exploreze mediul inconjurator, insa se intoarce de fiecare data la relatiile cu familia si /sau persoanele de atasament securizant. Abia dupa varsta de 7 ani cand copilul pleaca la scoala, incepe sa se raporteze si la persoanele de varsta sa, acest comportament culminand in adolescenta cand relatiile cu semenii devin primordiale si individul incepe sa se observe pe sine in raport cu ceilalti. In acest parcurs relational, prin experientele avute, individul isi slefuieste identitatatea de sine atat in relatiile cu ceilalti cat si in relatia cu propriul sine.

Ce reprezinta identitatea de sine?

Identitatea de sine presupune definirea modului unic de a fi, dezvoltat in functie de capacitatea, nevoile si aspiratiile specifice fiecarui individ in parte.

Ce se intampla daca nu avem o identitate de sine bine structurata?

Identitatea de sine se contureaza in adolescenta dar ramane la fel de importanta pe tot parcursul vietii. O identitate de sine care nu este bine structurata ne ingreuneaza modul de functionare. Este foarte greu sa ne alegem relatii sanatoase, profesia, locul de munca, daca nu suntem in acord cu propria identitate.

Atunci cand nu avem o identitate de sine bine structurata si stima de sine este foarte scazuta, tindem sa preluam identitatea celor din jur si tindem sa fim usor influentabili in tot ceea ce facem, ajungem sa cream relatii de dependenta si codependenta.

Cum dobandim identitatea de sine?

Asa cum spuneam mai sus, identitatea de sine se contureaza in perioada adolescentei odata cu capatarea autonomiei individuale, formarea propriilor conceptii, crearea unei identitati proprii. Identitaea de sine o dobandim prin autocunoastere, prin cunoasterea propriilor nevoi, emotii, limite, valori, dorinte, aspiratii.

Ca sa fii "un parinte suficint de bun", psihologii recomanda sa ii invatam pe copii de la varste cat mai fragede sa fie independenti, sa ii lasam sa faca propriile alegeri in functie de dorinta, gusturi, sa ii lasam sa invete din propriile greseli si sa le oferim ajutorul atunci cand il solicita. Copilul este bine de asemenea, sa fie intrebat, ascultat inca de mic, incurajat sa isi exprime propiile idei.

In momentul de fata exista diverse activitati desfasurate de psihologi cu rolul de a stimula fizic, mental, emotional, spiritual, prin intermediul carora sunt facilitatate autocunoasterea si dezvoltarea personala, ceea ce contribuie la definirea identitatii de sine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elena Done

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea