Familie & Relatii

#diferanta varsta relatii #relatii #cuplu

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Diferenta de varsta dintre parteneri nu mai reprezinta o noutate, desi lumea este inca reticenta atunci cand vorbim despre varianta cu partenere mai mature. Totusi, perechea prezidentiala Macron, mult mediatizata, pare sa fie un bun exemplu ca si varianta cuplului „matern” poate sa fie functionala.

A avea un partener mai matur poate sa aduca niste avantaje in cuplu, dar, cum totul are un pret, vine la pachet si cu o zona mai putin agreabila. In cele ce urmeaza vom lista principalele avantaje si dezavantaje ale celor doua tipuri de cupluri, pe care le vom denumi generic „paternale” si „maternale”.

In cazul cuplurilor paternale, adica in care barbatul sare cu cel putin o generatie peste varsta partenerei, principalele avantaje se leaga de faptul ca un barbat mai matur, care a trecut deja prin cateva experiente feminine, intelege ceva mai bine nevoile acesteia si pendularile ei emotionale pe care nu le mai interpreteaza atat de dramatic si anevoios. Este ceva mai stabil, mai responsabil, mai experimentat sexual, mai putin gelos, poate chiar ceva mai orientat spre cuplu, nu spre realizarea profesionala – daca a atins un nivel de satisfactie materiala corespunzator asteptarilor lui.

Un barbat iesit din haosul juvenil va putea sa ofere femeii stabilitatea, indrumarea si sustinerea de care are nevoie si sa pretuiasca mai mult prezenta ei, sa fie tandru si rasfatator, adica sa-si rasfete partenera precum un copil. Vor fi femei care vor aprecia aceasta tandrete calda si blanda, care nu mai este incarcata de presiunea sexuala, asa cum se intampla adesea cu un partener tanar.

Dezavantajele merg in zona de diferenta de energie, in sensul ca un barbat matur este ceva mai asezat si mai domestic, pe cand o femeie tanara poate sa-si doreasca sa fie mai activa si dinamica.

Sigur ca situatiile pot sa difere foarte mult, in functie de interese fiecaruia si de cat de mare este diferenta de varsta. Totusi, barbatii paternali vor putea oferi partenerelor lor libertatea de a se manifesta, fara sa mai insiste sa fie prezenti la toate iesirile ei cu fetele.

Un risc posibil este interesul catre femei mai tinere, in sensul in care barbatii raman la stadiu in care sa-si doreasca un anumit tip de partenere, respectiv ingenuu si naiv, iar in momentul in care partenera actuala isi pierde fragezimea comportamentala, sa fie tentat catre o noua relatie. Totusi, cu cat inainteaza in varsta devin mai stabili.

Un alt dezavantaj, mai ales daca vorbim despre o diferenta de minim doua generatii, este diferenta de gusturi, de valori, de repere. Intotdeauna, partenerul mai matur va incerca sa-si impuna gusturile, pe principiu: „ce bun era trecutul, ce mediocru este prezentul”. Muzica anilor ´70-80 este adevarata muzica, iar restul nu mai conteaza. Desi par chestiuni nesemnificative, tocmai acest tip de detalii pot sa genereze discutii interminabile care, pe termen lung, vor afecta relatia. Fiecare generatie vine cu propriile valori si repere socio-culturale si crede ca ale ei sunt cele mai bune.

In cazul in care vorbim despre un cuplu maternal, principalul avantaj este ca o femeia matura este mult mai echilibrata emotional, ceea ce aduce multa liniste in cuplu. O femeie trecuta de 40 de ani, este, teoretic, asezata profesional, stie cam care este drumul, stie unde se afla pe drumul acesta, prin urmare este destul de autonoma, de independenta. Nici ea nu mai este atat de geloasa, desi poate ramane vigilenta la ideea femeilor mai tinere. Si ea va oferi mai multa libertate partenerului si isi poate manifesta iubirea la nivelul ingrijirii lui.

Dificultatea majora pentru astfel de cupluri o poate reprezenta ideea de a avea un copil si barfele starnite in anturaj. De data aceasta, femeile pot sustine barbatul in cariera lui si se pot dedica amenajarii unui camin confortabil si agreabil, mai ales daca au obtinut deja recunoasterea profesionala.

De fapt, indiferent daca partenerul mai in varsta este femeia sau barbatul va incerca sa controleze cuplul, sa ia deciziile majore, sa domine in buna masura manifestarea generala a cuplului, ceea ce va genera momente de revolta din partea „copilului”. Ideal ar fi ca partenerii sa-si poata imparti zonele de putere in asa fel incat fiecare sa simta ca aduce un plus valoarea intregului. Altfel, atunci cand partenerul mai putin experimentat va „creste”, se va maturiza, isi va parasi cuibul, pentru noi aventuri cu care viata il atrage. Este asa numita „relatie pepiniera”, cum o denumea Jacques Salome, adica relatia in care un partener il va „creste” pe celalalt, pana la momentul cand va fi pregatit sa zboare singur.

Partenerul mai tanar insa va aduce in cuplu spontaneitate, energie, poate chiar buna dispozitie ceea ce poate sa fie un element de inchegare si de unicitate. Pana la urma, ceea ce tine doi oameni impreuna nu este sentimentul de iubire, asa cum inca mai credem, ci calitatea relatiei pe care reusim sa o construim impreuna. in cazul partenerilor cu diferenta mare de varsta macar unul dintre ei se presupune ca are ceva mai multa experienta, ca stie sa comunice mai asertiv si poate gestiona mai bine momentele nevralgice.

Traim intr-o perioada in care putem avea curajul de a ne manifesta alegerile, dar doar acest lucru nu este suficient. Nici una dintre variante nu reprezinta o garantie a durabilitatii relatiei. Nu varsta este element diferential, ci modalitatea prin care pretuim si ingrijim relatia ca pe un construct de sine statator, iar asta poate sa ofere o sansa in plus unei vieti senine in doi.

Sursa foto: Hepta.ro 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Daniela Nicoleta Dumitrescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea