Dragoste

#salvare relatii #aventuri #relatie #cuplu

Cum a reusit un cuplu sa-si salveze relatia dupa ce amandoi au avut relatii extraconjugale

Desi este aproape imposibil sa ne facem o idee despre cati oameni isi insala partenerul (datele sunt putine pentru ca, ei bine, oamenii care sunt infideli nu sunt intotdeauna cei mai comunicativi), se intampla. Foarte mult. De fapt, rata infidelitatii, conform oamenilor de stiinta din domeniul social, a crescut in mod constant in ultimul deceniu. Faptul ca se intampla nu este o surpriza. Motivul, insa, este intotdeauna putin mai surprinzator. Si, bineinteles, daca cuplurile aleg sa reziste in loc sa renunte in fata unei tradari, apar o multime de intrebari. O multime de ingrijorari. O multime de probleme de incredere. Si multa durere.

John K (n.r. nume fictiv) este casatorit cu iubita lui din liceu. La foarte scurt timp dupa absolvire, au avut copii. Asta a fost acum aproape zece ani. Desi sunt impreuna de mai bine de un deceniu, problemele au continuat sa apara. Nu reuseau sa comunice. Se certau. Amandoi aveau aventuri. John a avut mai multe. In loc sa se uite la viata lor impreuna si sa renunte la ea, amandoi au inceput sa caute raspunsuri si sa caute ajutor. Si, desi inca mai au de lucru in urma aventurilor si a tradarii, John crede ca au instrumentele necesare pentru a face lucrurile mai bine.

Aici, John raspunde la intrebari despre infidelitatea lor, despre cum el si sotia sa privesc intotdeauna imaginea de ansamblu si despre cum vorbesc cu copiii lor despre relatia lor.

Ce s-a intamplat?

Ne-am confruntat cu infidelitatea de cateva ori. Initial, eu am fost cel care s-a indepartat de relatie. Dupa ce s-a intamplat prima data, am incercat sa facem fata. Am lasat-o balta. Si apoi, s-a mai intamplat de cateva ori. Initial, m-am dus singura sa vorbesc cu cineva. Am decis ca ar fi o idee buna sa mergem amandoi. Acel consilier pe care l-am vazut nu era potrivit, dar ne-a ajutat, in unele privinte. Si apoi, dupa a doua aventura si dupa ce s-au intamplat lucruri din partea ei, am vrut sa incerc sa gasesc ceva ce am putea face.

 

De ce ati decis sa continuati sa lucrati dupa ce ati avut amandoi aventuri? 

Am fost impreuna cand eram foarte, foarte tineri. Am avut copii cand eram inca in liceu. Si stiu ca suna cam ciudat, dar nu mi-am pierdut niciodata atractia pentru ea si nici nu am incetat sa o iubesc. Ori de cate ori lucrurile s-au concretizat, cand ea a aflat despre lucruri, nu a fost niciodata intentia mea sa plec. La fel a fost si pentru ea. Chiar daca stia ca ceea ce facea era gresit, era ca si cum ar fi incercat sa forteze ceva. Incerca sa faca sa se simta bine cu altcineva ceva ce nu era neaparat acolo. Ea stia ca isi dorea cu adevarat sa fie cu mine. Amandoi ne doream sa fim unul cu celalalt. Doar ca istoria, trecutul si toate complicatiile au dus la infidelitate. In acele momente, nu ne gandeam unul la celalalt in cel mai bun mod. Nici macar nu ne luam in considerare unul pe celalalt. Dar, in ansamblu, amandoi stiam ca vrem sa fim unul cu celalalt.

Multi oameni spun ca ambele persoane trebuie sa faca sa functioneze pentru ca orice fel de consiliere sau terapie sa fie utila.

Relatia noastra a fost ca un ocean. Uneori, eu insistam mai mult pentru relatie si incercam sa fac mai mult caz de ea, iar alteori era ea. Am mers inainte si inapoi pe aceasta tema de-a lungul anilor, dar acum, suntem cu siguranta la acelasi

Care au fost problemele pe care a trebuit sa le rezolvati impreuna in mod special?

Asta este problema. Au fost o multime de probleme. Asta este ceea ce am invatat. Nu comunicam, si nici macar nu era o comunicare eficienta. Am invatat despre ascultarea activa. Si despre a permite celeilalte persoane sa vorbeasca, in loc sa ii taiem calea. Am ascultat raspunsul ei. Toate aceste lucruri diferite. Aceste lucruri mici au fost ca si cum, wow. Noi facem asta.

Inainte de consiliere, v-ati dat seama cat de multe dintre acele mici probleme se adunasera?

A fost revelator cand am inceput sa lucram la ele. Toata lumea stie ca are defecte, dar punerea lor in perspectiva m-a ajutat sa vad totul mai clar. Atunci cand esti singur si nu-ti acorzi timp dedicat pentru a lucra la asta, este mai greu sa vezi. Dar daca vezi alte cupluri vorbind despre asta si citesti despre asta, raspunzand la o tona de intrebari despre tine, atunci inveti ceva.

Cum ati descrie relatia voastra astazi?

In comparatie cu perioada aventurii? Este un 180 de grade. Dar nu este perfecta. Suntem inca in crestere. Inca mai avem probleme. Suntem mult mai constienti de ele, asa ca asta ne ajuta, dar inca ne ajutam singuri, citim carti, vorbim despre problemele noastre si mergem la grup. Multe dintre conflictele noastre de dinainte se datorau doar faptului ca ne invinovateam unul pe celalalt pentru anumite lucruri. Acum, chiar daca ne suparam, ne luam timp sa reflectam asupra noastra. Stim ca avem probleme. Nu aruncam totul unul asupra celuilalt.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii