Dragoste

#semne ca ai nevoie de terapie #terapie de cuplu #terapie

9 semne ca aveti nevoie de terapie in cuplu

Terapia de cuplu are o reputatie proasta, multi dintre oameni crezand ca este un efort de ultima instanta. Dar nu este asa. La fel cum masina ta are nevoie de o tuning-up dupa atatia kilometri, la fel si relatia ta are nevoie. Profesionistii licentiati lucreaza cu cuplurile pentru a ajuta la rezolvarea conflictelor si la cresterea satisfactiei prin intelegerea dinamicii lor. Nu exista un moment nepotrivit pentru a cauta o perspectiva exterioara asupra relatiei dumneavoastra. Dar, la fel ca si cand ati parcurge prea multi kilometri cu breakul inainte de a-l duce la atelier, in momentul in care majoritatea cuplurilor ajung acolo, este prea tarziu.

Daca aceste 9 lucruri iti descriu relatia, este timpul pentru terapie de cuplu:

1. Daca va faceti planuri fara sa va ganditi unul la celalalt. Indiferent de deciziile pe care le iei, daca le iei singur/a, este un semn ca lucrurile nu decurg asa cum trebuie.

2. Daca unul dintre parteneri considera ca celalalt este mai responsabil pentru problemele din relatie. Aceasta este de fapt o versiune subtila a dispretului, acelasi lucru responsabil pentru animozitatea mai evidenta, cunoscuta de John M. Gottman drept "acid sulfuric pentru dragoste", subliniaza Kerry Lusignan, consilier licentiat in sanatate mintala din Massachusetts. "Dispretul ascuns este cel mai daunator pentru o relatie. Se manifesta atat in mod verbal, cat si nonverbal si poate fi foarte distructiv".

3. Daca va certati pe aceleasi subiecte si nu vedeti niciun progres. A treia oara nu este intotdeauna cu noroc. Si nici ori patru pana la 37 nu sunt neaparat. "Aceasta este cea mai buna parte a faptului de a avea un al doilea set de ochi care sa se uite la relatia ta", spune Julia Colangelo, terapeut de familie din New York. "Cercetarile arata ca, daca nu exista un anumit nivel de interventie profesionala sau spirituala care sa duca la o schimbare semnificativa, acele certuri, ciocniri si maniere care au un impact negativ asupra casniciei tale nu vor face decat sa iti deterioreze si mai mult casnicia."

4. Daca va ganditi sa mergeti la terapie de cuplu. Faptul ca te gandesti la asta ar putea fi un semn. Poate ca inca nu esti pregatit sa recunosti ca este momentul. Nu uita ca nu suntem programati sa stim cum sa functionam in relatii. "Cu totii invatam, asa cum am invatat sa stam in timpul orelor de curs si sa ridicam mainile", spune Colangelo. "Ganditi-va la un terapeut de cuplu ca la un profesor, care va ajuta sa va invatati pe amandoi abilitatile de a comunica, de a face compromisuri, de a nu fi de acord cu amabilitate si in mod eficient si de a construi o relatie mai buna."

5. Daca vreunul dintre voi a mentionat divortul. Daca cuvantul iese din gura unuia dintre voi, "stiti ca lucrurile sunt serioase", spune David Woodsfellow, un psiholog clinician care conduce Institutul Woodsfellow pentru cupluri. "Terapia de cuplu va poate ajuta sa intelegeti ce trebuie sa schimbe fiecare dintre voi daca sperati sa ramaneti impreuna."

6. Daca unul dintre voi ii prefera pe copii in detrimentul celuilalt. Oricat de importanti ar fi copiii, neglijarea sotului/sotiei in favoarea copiilor este contraproductiva, spune Dr. David Simonsen, terapeut matrimonial si familial din Washington.

7. Daca te agati de o relatie din trecut. Cei apropiati tind sa priveasca acest lucru ca si cum ai tine oalele pe aragaz, spune Simonsen. "Daca te agati din punct de vedere emotional de o relatie trecuta, inseamna ca lasi spatiu emotional pentru altcineva in afara de partenerul tau actual."

8. Daca va simtiti "blah" in legatura cu relatia voastra. Nu este nevoie sa se intample nimic cataclismic pentru ca o relatie sa se prabuseasca. "Pur si simplu ai sentimentul ca relatia ta nu este ceea ce iti doresti sau ceea ce ai sperat ca va fi", ofera Bird.

9. Daca ai un sentiment nu prea placut in stomac cand vii acasa. Intestinul tau poate fi o masura utila pentru mai mult decat continutul caloric al dietei tale. Cum ar fi, iti poate spune ceva despre cum te simti atunci cand sentimentele nu sunt tocmai clare. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii