Dragoste

#cum treci usor peste despartire #etape despartire #despartire

Cele 5 etape ale unei despartiri. Ce poti face pentru a trece mai usor peste aceasta etapa

Daca ai trecut recent printr-o despartire, sau simti acum ca relatia ta se apropie de final, probabil ca te afli intr-un rollercoaster emotional si s-ar putea sa nu stii incotro sa te indrepti. Durerea este coplesitoare si te intrebi daca se va termina vreodata. Treci printr-o varietate de experiente emotionale, cum ar fi furia, confuzia si tristetea.

 

O teorie dezvoltata de psihiatrul Elisabeth Kübler-Ross sustine ca parcurgem cinci etape distincte de durere dupa pierderea cuiva drag. Cele cinci etape sunt generale si chiar daca in cartea sa Kübler-Ross facea referire la durerea cauzata de pierderea fizica a unei persoane dragi, ele poti fi aplicabile si durerii cauzate de o despartire (divort, ruperea unei relatii).

Etapele durerii si ale doliului sunt universale, iar fiecare om le experimenteaza la un moment dat pe parcursul vietii.

Angela Nutu, psihoterapeut si coach: “O despartire inseamna desfacerea unei fuziuni, care este inevitabil dureroasa. Oricat de puternica si independenta ar fi o persoana, de la negare pana la acceptare, va trece prin etapele comune unei despartiri. Una dintre cele mai dureroase parti ale unei despartiri este ca ea pune capat lucrurilor pe care le-ati inradacinat impreuna. Familiarul a disparut, planurile s-au schimbat si viitorul are dintr-o data prea multe spatii goale acolo unde ar fi trebuit sa stabilitate si siguranta.”

Cunoscand cele cinci etape ale durerii cauzate de despartirea de persoana iubita, poti invata cum sa treci peste o despartire si sa faci fata mai usor durerii.

Negarea

Negarea este prima dintre cele cinci etape ale durerii. Te ajuta sa faci fata pierderii. In aceasta etapa, lumea devine lipsita de sens si coplesitoare. Te simti amortit, anesteziat. Incerci sa gasesti o modalitate de a trece pur si simplu prin fiecare zi dupa despartire.

De cele mai multe ori apare in cazul partenerului care nu a initiat despartirea, mai ales daca acesta nu a inteles cat de grave sunt problemele in relatie. In aceasta prima faza, apar emotii precum confuzia, evitarea realitatii, teama si senzatia de dezorganizare interioara.

Durerea despartirii pare atat de intensa incat este evitata in intregime, putand aparea reactii precum: „Nu vorbesti serios!” sau „Nu se poate sa ne despartim!”. Daca treci prin aceasta etapa, este posibil sa iti amintesti momente frumoase din relatie, pe care le scoti la iveala pentru a combate decizia despartirii.

Furia

Furia este o etapa necesara a procesului de vindecare de dupa o despartire. Fii dispus sa-ti simti furia, desi poate parea nesfarsita. Cu cat o simti mai intens, cu atat va incepe sa se disipeze mai mult si cu atat mai repede vei trece de aceasta etapa. Exista multe alte emotii sub furie si vei ajunge la ele in timp, insa furia este emotia cu care suntem cei mai obisnuiti.

In aceasta etapa sunt frecvente invinovatirile la adresa partenerului, precum si frustrarea si iritarea fata de decizia acestuia. In unele cazuri, partenerul de cuplu simte furie pentru ca nu intelege cu ce a gresit in relatie, iar suferinta despartirii este vazuta ca o nedreptate.

Negocierea

Dupa o pierdere, negocierea poate lua forma unui armistitiu temporar. Ne pierdem intr-un labirint de declaratii „Daca as face asta...” sau „Ce se intampla daca ...”, “Putem face lucrurile sa mearga”. Vrem ca viata sa se intoarca la ceea ce a fost; vrem ca persoana iubita sa fie din nou langa noi. Vrem sa ne intoarcem in timp, sa indreptam situatia.

Vinovatia este adesea tovarasul negocierii. Ne determina sa gasim greseli in noi insine si ceea ce „credem”ca am fi putut face diferit. Putem chiar sa ne targuim cu durerea. Vom face orice pentru a nu simti durerea acestei pierderi.

In unele cazuri, in urma negocierii, poate avea loc impacarea. Insa in cazul in care efortul de negociere a impacarii a fost generat doar de unul dintre parteneri, despartirea se dovedeste a fi de fapt doar amanata. La scurt timp de la impacare, partenerii vor trece prin aceleasi etape ale despartirii, pentru ca efortul de reconstruire a unei relatii nu poate fi sustinut de o singura persoana.

Depresia

Dupa negociere, atentia noastra se muta direct in prezent. Durerea intra in viata noastra la un nivel mai profund decat ne-am imaginat vreodata. Pierderea sperantei legate de impacare este primul pas catre acceptarea ei. Dar acesta aduce deseori o etapa de durere emotionala coplesitoare, singuratate, senzatie de neajutorare, abandon si dezorientare.

Este important sa intelegem ca aceasta stare depresiva nu este un semn de boala mintala. Este raspunsul adecvat la o mare pierdere. Ne retragem din viata, lasati intr-o ceata de tristete intensa, intrebandu-ne, poate, cum vom reusi singuri?

Daca durerea este un proces de vindecare, atunci etapa starii de depresie este unul dintre multii pasi necesari de parcurs.

Acceptarea

Acceptarea este etapa in care incepi sa revii la viata normala. Ai o perspectiva mai optimista si mai deschisa asupra vietii, incepi sa faci planuri noi. Aceasta etapa este despre acceptarea realitatii ca relatia s-a terminat si recunoasterea faptului ca aceasta noua realitate este una permanenta.

Acceptarea este etapa in care incepi sa ai mai multe zile bune decat cele rele. Incepi sa faci noi conexiuni, noi relatii semnificative. In loc sa iti negi sentimentele, iti asculti nevoile; incepi sa faci schimbari, cresti, evoluezi.

Ce intelegem din aceste 5 etape de doliu prin care trecem dupa o despartire? Durerea despartirii este inevitabila si ai nevoie de timp si intelegere sa poti sa depasesti momentul.

“Este important sa recunoastem ca fiecare persoana abordeaza aceste etape in mod diferit si ca procesul de vindecare dupa o despartire poate fi lung si solicitant. Este, de asemenea, un moment de transformare si o oportunitate de crestere personala si auto-descoperire, in care poti invata sa-si redefinesti prioritatile, sa-si imbunatatesti abilitatile de adaptare si sa-si reconstruiesti viata.” concluzioneaza Angela Nutu.

 

Angela Nutu este Psihoterapeut si unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania, Vicepresedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 10 ani in domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 15 ani in domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP si  Psihoterapeut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii