Cozonac de Paste

#preparare cozonac #craciun #cozonac

Trucurile pentru a prepara cel mai pufos cozonac pentru masa de Craciun

 

Cozonacul reprezinta un desert delicios pe care gospodinele din Romania in pregatesc pentru marile sarbatori din timpul anului. Afla de mai jos cum poti sa il pregatesti si tu, iar rezultatul final sa fie fabulos.

 

Ingrediente pentru aluat:

- un kg de faina 000

- 50 grame drojdie proaspata sau 14 grame uscata

- 350 ml lapte caldut

- 250 grame de zahar

- 4 oua

- 150 ml ulei sau 100 ml ulei si 100 grame unt topit

- 3 plicuri de zahar vanilinat

- coaja rasa de la doua lamai si o portocala

- 15 grame de sare

Secretul pentru cel mai pufos aluat de cozonac

Mai intai de toate se cerne faina de trei ori, apoi se face o groapa in mijlocul vasului, unde adaugi laptele cu zaharul si zaharul vanilinat, dupa ce le-ai incalzit usor pentru a se topi zaharul, dar nu pana fierbe laptele. Toarna drojdia, presara putina faina deasupra si lasa asa timp de 10 minute. Separat se freaca galbenusurile cu sarea, se pune coaja de lamaie si apoi se adauga aceasta compozitie in vasul cu faina. Se toarna si restul de lapte si cu mainile incepem sa amestecam pana se omogenizeaza bine.

Se toarna apoi uleiul in fir subtire cu care se ung mainile si se continua framantarea. Din cand in cand se mai toarna ulei. Timpul ideal pentru framantare este de 30 de minute. Acopera apoi vasul si lasa-l la dospit, la caldura. 

Pentru umplutura ai nevoie de:

- 300 de grame de rahat

-150 grame de nuca

-50 grame de cacao

- 100 de grame de zahar

Bate albusurile spuma cu zaharul, adauga nuca, praful de cacao si amesteca bine. Aluatul trebuie lasat la crescut o ora si jumatate sau doua. Dupa aceea se imparte in doua bile, care la randul lor se impart in doua. Fiecare bila in parte se intinde pe un blat uns cu ulei si se adauga umplutura. Se ruleaza apoi fiecare foaie, apoi se impletesc cate doua. Se pun in tavi tapetate cu hartie de copt si se mai lasa la crescut. Inainte de a-l pune la cuptor unge aluatul cu galbenus de ou si presara zahar. Se lasa la foc mediu 15 minute, apoi la foc mai mic pentru aproximativ o ora. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului