Bauturi

# cafea de specialitate #cafea

Cafeaua de specialitate: O calatorie in lumea gusturilor rafinate

In universul cafelei, cafeaua de specialitate este mult mai mult decat o simpla bautura pe care o savuram dimineata, este o arta, o stiinta si o pasiune. Cafeaua de specialitate este considerata exceptionala in comparatie cu alte cafele datorita unei multitudini de factori, de la altitudinea perfecta la care a fost cultivata, la sol, la momentul corect al anului, si apoi culesa la momentul potrivit. Inainte de a fi certificata cu „grad de specialitate” exista un proces riguros in fiecare etapa a ciclului de viata al cafelei.

 

Cafeaua de specialitate este o categorie de cafea care se remarca prin calitatea sa exceptionala. Aceasta cafea este cultivata cu grija, culeasa manual, procesata cu atentie si prajita de maestri prajitori cu experienta. Ceea ce o face cu adevarat speciala este dedicarea pentru a obtine cele mai bune calitati de boabe de cafea si a dezvalui notele aromatice unice.

„Cafeaua excelenta incepe cu producatorul a carui familie probabil a petrecut generatii perfectionandu-si abordarea de a cultiva cafeaua de cea mai inalta calitate posibila. Crescuta la altitudini si climate selectate si ingrijita ani de zile inainte de prima recolta, producatorul cafelei de specialitate isi dedica viata rafinarii si perfectionarii cafelei de cea mai inalta calitate de pe planeta. Pentru ei, calitatea, nu cantitatea este cel mai important aspect. Numai cafelele lipsite de defecte si culese la apogeul lor de coacere vor putea intra in legatura cu cumparatori de calitate din intreaga lume.”, explica Andrei Ianosi, barista si specialist in cafea la Metaphor Coffee Project.

Cultivarea cafelei de specialitate incepe cu selectarea soiurilor de cafea potrivite si cu grija pentru conditiile climatice si solul local. Boabele de cafea sunt culese manual, adesea atunci cand sunt perfect coapte, asigurandu-se ca fiecare boaba este de cea mai buna calitate. Dupa recoltare, boabele trec printr-un proces de procesare meticulos care poate implica uscarea la soare, fermentarea controlata sau alte metode specifice zonei. Aceste etape sunt menite sa accentueze aromele naturale ale cafelei si sa elimine impuritatile.

Prajirea cafelei este o arta care necesita un grad inalt de cunostinte si experienta pentru a produce profile de prajire la nivel de specialitate. Cafeaua trebuie monitorizata indeaproape in timpul procesului de prajire si trebuie aplicate principiile stiintifice ale transferului de caldura, termodinamica si chimia cafelei pentru a asigura cel mai inalt standard de calitate si aroma care se obtine in boabele prajite finale. Maestrii prajitori monitorizeaza cu atentie temperatura si timpul de prajire pentru a scoate in evidenta aromele si notele specifice ale fiecarui lot de boabe. Alegerea boabelor potrivite este esentiala pentru o cafea de calitate. Fiecare origine si prajire ofera arome si note diferite.

„Barista este omul cel mai informat cu privire la originea boabelor de cafea si la modul in care profilurile sale aromatice vor fi dezvaluite in prepararea cafelei. Daca boabele de specialitate nu sunt preparate corespunzator, este posibil ca adevaratul sau potential de aroma sa se piarda, dar un barista profesionist se asigura ca fiecare bob isi atinge promisiunea completa.” - explica specialistul.

Un alt element cheie in procesul cafelei de specialitate este degustarea sau "cupping-ul". Aceasta metoda implica degustarea cafelei pentru a evalua aroma, gustul, corpul si echilibrul acesteia. Degustatorii de cafea profesionisti sunt antrenati sa recunoasca nuante subtile de arome, de la fructat si floral, la ciocolata sau nuci, si sa atribuie scoruri de calitate fiecarui lot de cafea. Cafeaua de specialitate este definita ca orice cafea care are un scor peste 80 de puncte pe o scara (dezvoltata de SCA, Specialty Coffee Asociation) de 100 de puncte.

Metaphor Coffee Project va ofera nu doar o ceasca de cafea de specialitate, ci o experienta unica, complexa si fascinanta. Alegand sa savurati cafea de specialitate, va bucurati de o calatorie a gusturilor, o calatorie in care fiecare ceasca va poarta intr-o alta parte a lumii, cu arome bogate si unice.

Descoperiti aromele si texturile fascinante ale cafelei la Metaphor Coffee Project, o experienta care celebreaza atat gustul exceptional al cafelei, cat si eforturile depuse de fermieri si producatori pentru a produce aceasta minunata bautura.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului