Amenajarea gradinii

#taiere copac #taierea ramurilor #copaci

Taierea copacilor pe timp de iarna

Mentinerea unui aspect placut al copacilor din gradina in timpul iernii este foarte importanta pentru un gradinar adevarat. Una dintre metodele prin care poti sa pastrezi gradina curata si frumoasa este sa retezi ramurile uscate ale copacilor.

Aceasta procedura va oferi un aspect placut si va contribui la sanatatea copacilor, care vor creste mai frumos. Retezarea ramurilor uscate se poate realiza atat in sezonul rece , cat si in sezonul cald. Pentru cateva specii de copaci, aceasta procedura trebuie realizata doar iarna, pentru a preveni infectiile.

 

De ce iarna?


In sezonul rece toate frunzele copacilor au cazut, iar structura ramurilor este mult mai vizibila. Copacul este inactiv, astfel ca este eliminat riscul de scurgere a sevei de la ramurile mai tinere.

In timpul iernii copacii sunt mult mai putin expusii riscurilor de a se imbolnavi. De asemenea, deoarece nu mai au frunze, vei vedea mult mai bine ce ramuri sa tai si vei evita sa tai ramurile mai mari care necesita mai mult timp de vindecare.


De ce sa tai ramurile copacilor?


Un copac are nevoie sa fie taiat pentru a indeparta ramurile distruse de vijelii sau bolnave, pentru a subtia coroana pentru a permite dezvoltarea ramurilor mai mici si pentru o mai buna circulatie a aerului.

De asemenea, taiarea ramurilor este necesara pentru a reduce inaltimea copacului, pentru a indeparta ramurile mai joase care reprezinta un obstacol. Tot prin taierea ramurilor , poti da copacului forma pe care o doresti.


Beneficiile taierii ramurilor uscate


Taierea ramurilor copacilor in sezonul rece stimuleaza cresterea si dezvoltarea armonioasa a ramurilor ramase. Aceasta operatiune ajuta copacul sa se dezvolte puternic si viguros si sa isi imbunatateasca aspectul.

Copacii fructiferi care sunt taiati in sezonul rece vor produce mai multe fructe sanatoase, iar cei care sunt doar de decor vor avea mai multe flori si vor inflori mai des.

Prin taierea ramurilor uscate vei preveni infestarea cu diverse bacterii care se pot raspandi in intreg copacul, care se va usca. De asemenea, vei indeparta ramurile care pot duce la accidentarea pietonilor, incendii sau electrocutari atunci cand acestea ating firele electrice.

Prin taierea ramurilor, copacul se va dezvolta armonios. In acest fel vei elimina si riscurile de distrugere a copacului in conditii meteo vitrege, precum vant, zapada sau ploi.


Factori de risc


Taierea proasta a ramurilor poate distruge copacul. Pentru a efectua aceasta procedura este nevoie sa ai ustensilele potrivite si cateva informatii despre taierea ramurilor. Fiecare taietura poate schimba cresterea copacului, astfel ca necunoasterea tehnicilor potrivite poate vatama grav copacul.

Inainte de a taia ramurile copacilor este indicat sa dezinfectezi toate ustensilele de taiat. Foloseste ochelari si manusi de protectie, pentru a evita taieturile.


Ce unelte sunt necesare


Pentru a taia ramurile uscate ale copacilor ai nevoie de mai multe ustensile. Printre acestea se numara foarfecele de gradina, foarfece de crengi cu maner ergonomic, fierastrau cu lama retractabila, scara si manusi de gradina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului