Amenajarea gradinii

#buruieni #acvatic #buruieni acvatice

Buruieni acvatice

Intr-un iaz , buruienile pot ucide plantele pe care le cultivi si pot oferi un aspect neplacut si neingrijit. Afla cum poti scapa de buruienile acvatice.

Buruienile acvatice apar in orice iaz, oricat de bine ar fi ingrijit. Probleme apar atunci cand acestea se inmultesc excesiv, mai ales in lunile calde ale verii.


Cum iti afecteaza buruienile iazul


Plantele subacvatice iti dezvolta radacinile in noroiul de la fundul iazului si se pot inmulti foarte rapid, consumand resursele pentru plantele pe care le doresti in iazul tau. Buruienile flotante pot acoperi complet suprafata iazului tau, eliminand accesul la lumina si la oxigen al plantelor subacvatice.

Buruienile acvatice se dezvolta in lunile in care temperatura depaseste 6 C, dar vara poti observa o crestere rapid in numar si dimensiune.

In afara de aspectul neplacut al iazului cuprins de buruieni , acestea pot crea si un miros neplacut in gradina ta atunci cand se descompun.


Tipuri de buruieni acvatice


Buruienile acvatice se impart in plantele subacvatice si cele flotante.

Cele mai multe buruieni subacvatice se dezvolta aproape complet sub nivelul apei, iar unele dintre ele se ridica pana la suprafata apei doar pentru a inflori. Acestea nu sunt vitale pentru oxigenarea apei dar pot fi folosite de pesti si amfibieni ca habitat.

Buruienile flotante pot forma rapid covoare plutitoare de masa vegetala pe suprafata apei. Pot si periculoase pentru copiii mici care le confunda cu pamantul acoperit de vegetatie. Unele dintre ele au radacini, insa altele plutesc libere pe suprafata apei.


Combaterea buruienilor acvatice


Nu existe erbicide care pot fi folosite doar pentru buruieni in iaz, otravirea apei afecteaza in mod egal plantele, iar buruienile rezistente pot fi singurele care supravietuiesc.

Pentru combaterea buruienilor subacvatice este recomandata folosirea unei greble care va rari buruienile crescute pe fundul apei. Daca plantele sunt rezistente, poti folosi o secera. Taierea buruienilor se face de obicei de doua ori pe an pentru controlul lor.

Cele mai multe buruieni taiate vor pluti la suprafata. Este important sa le strangi cat mai bine din iaz. Resturile vegetale care putrezesc reduc nivelul de oxigen din apa.

Buruienile flotante pot fi combatute tot manual, cu o grebla sau cu o plasa speciala. Un element decorativ cu apa curgatoare care mentine suprafata apei in continua miscare reduce riscul inmultirii excesive a acestor plante.

Eliminarea sau prevenirea completa a aparitiei buruienilor din iazul tau este imposibila. Este insa indicat sa verifici apa in mod regulat, pentru a lua masurile necesare pentru eliminarea buruienilor de fiecare data cand acest lucru este necesar.

Plantele eliminate din iazul tau pot fi folosite pentru compost sau distruse, prin ingropare sau ardere. Este important sa nu le transporti in alte ape, curgatoare sau statatoare. Nu lasa in libertate plante acvatice cumparate, deoarece acestea se pot transforma in buruieni si pot provoca efecte negative in ecosistem.

Sursa foto: Photoeverywhere.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului