Amenajarea gradinii

#plante de apartament # plante exotice #singonium

Singonium

Syngonium podophyllum, cunoscuta si sub denumirea populara de Singonium, este o planta exotica, specifica zonelor tropicale din America de Sud si America Centrala. Poate fi cultivata cu succes atat in casa, cat si in gradina, oferind o priveliste incantatoare datorita aspectului deosebit.
 

Descriere


Syngonium podophyllum este cea mai cunoscuta si raspandita specie de Syngonium, cultivata ca planta de apartament inca de la sfarsitul secolului 19. Singonium este o planta cataratoare, perena, ce poate atinge o inaltime de 1,5 - 2 m.

Este indragita datorita aspectului frunzelor sale. Cele tinere capata forma sagitata (asemenea unui varf de lance), ulterior formand lobi, al caror numar variaza de la 3 la 9. De regula, frunzele au o lungime de circa 15 cm si o latime de 10 cm. La maturitate, acestea pot atinge o dimensiune chiar si de 30 cm. Culoarea frunzelor poate varia, de la verde la verde-rozaliu.

Pe masura ce se dezvolta, planta devine cataratoare, astfel ca tulpinile sale vor necesita elemente de sustinere. La fel de bine, Singonium poate fi amplasata intr-un ghiveci suspendat. In situatia in care iti doresti sa ii mentii aspectul initial, este necesar sa ii tai tulpinile cataratoare pe masura ce acestea cresc.

Syngonium podophyllum infloreste rar atunci cand este cultivata in casa. Florile sale, ce apar, in mediul natural, in perioada iunie-septembrie, au culori variate: verzi, albe, rosii ori portocalii.
 

Cultivare


Pentru o cultivare de succes, este important ca Syngonium podophyllum sa beneficieze de sol format din parti egale de pamant de flori si turba, la care se adauga o cantitate mica de nisip pentru a imbunatati drenajul. De asemenea, ideal ar fi ca pH-ul solului sa fie cuprins intre valorile de 6 si 8.

Singonium este o planta iubitoare de lumina, care, insa, nu ar trebui pozitionata in bataia directa a soarelui pe durata sezonului cald. Tolereaza si penumbra, iar iarna, poate fi plasata cu incredere la fereastra.

In ceea ce priveste temperatura, 18 C este valoarea pe care o tolereaza cel mai bine. Aceasta ar trebui mentinuta de-a lungul anului. Cand nu este posibil, este esential sa te asiguri ca Syngonium podophyllum nu este amplsata in medii cu o temperatura mai mare de 28 C sau mai scazuta de 15 C.

Nu in ultimul rand, Singonium trebuie udata periodic in perioada martie-septembrie, lasand pamantul sa se usuce intre doua udari. Vara, se recomanda si pulverizarea frunzelor. In tot acest timp, o data la doua saptamani, se recomanda aplicarea unui ingrasamant lichid. Pe durata iernii, cantitatea de apa trebuie redusa, intrucat planta intra intr-o perioada de repaus.
 

Inmultire


Syngonium podophyllum se inmulteste prin butasi de tulpina cu o lungime de 8-10 cm, desprinsi primavara tarziu sau la inceputul verii. Partea finala a butasilor ar trebui tratata cu hormoni de incoltire, dupa care plantutele pot fi inserate in ghivece (cate 2-3 laolalta) intr-un amestec de muschi de turba, nisip grosier sau perlit. Inveleste fiecare ghivechi intr-o punga de plastic si expune-l la lumina abundenta. Plantele vor prinde radacini dupa circa 4-6 saptamani.

Foto : plantsarethestrangestpeople.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare