Amenajarea gradinii

#gradina #amenajare gradina # pizza garden

Cum amenajezi o gradina in forma de pizza (pizza garden)

Realizeaza o capodopera italiana chiar la tine in gradina. Daca ai o bucata de pamant pe care vrei sa plantezi ceva si nu te-ai hotarat la un design, alege pizza garden, un stil de amenajare in forma de pizza. Pe "felii" poti planta chiar plante aromatice si legume care se folosesc la prepararea pizzei.

Iata cum sa amenajezi o gradina in forma de pizza:

1. Locul pentru pizza garden

Pentru o pizza garden, ai nevoie un loc insorit, cu un pamant bine drenat. Locul trebuie sa fie suficient de mare incat sa-ti permita construirea unui cerc. Sapa pamantul, curata-l de buruieni si pregateste-l pentru plantare.

2. Materiale pentru marginile gradinii in forma de pizza

Marginile pizzei trebuie bine delimitate. Pentru acest lucru, se folosesc diverse imprejmuiri, de la cele de metal la plastic sau lemn. Indiferent ce material alegi, acesta trebuie sa fie flexibil pentru a putea fi indoit si asezat in forma de cerc.

Mai ai nevoie de delimitarile interioare, care despart "feliile de pizza". De obicei se folosesc bucati subtiri de lemn pentru acest lucru. Aseaza doua bete in 'X", apoi fixeaza inca un bat pe orizontala "X"-ului. Vei obtine in final 6 zone.

Pentru ca delimitarea sa fie cat mai clara, se folosesc uneori placi metalice flexibile dispuse pe muchie, astfel incat sa se transforme in gardulete. Fiecare gardulet delimiteaza o zona a cercului, separand complet plantele. Aceste margini, insa, se folosesc cand se cresc plante mai inalte decat ele, pentru a fi vizibile.

3. Plante pentru pizza garden

Alege plantele preferate pentru pizza garden. De obicei, intr-o astfel de gradina se cresc legume si plante aromatice: rosii, ardei gras, ceapa, rozmarin, busuioc, patrunjel, oregano etc. Mai poti creste rucola, cimbru, vinete, dovlecei sau alte plante care se dezvolta bine intr-un loc insorit. Plantele de acelasi tip vor fi grupate intr-o singura zona (felie de pizza), dupa sistemul prepararii pizzei quatro stagione. O alta modalitate de amplasare este cea in care anumite plante se regasesc din loc in loc pe toata suprafata gradinii, la fel cum bucatelele de masline se gasesc pe toata pizza.

Transplanteaza legumele si verdeturile, avand grija ca fiecare planta sa beneficieze de suficient spatiu. Un exemplu de pizza garden, pe sectiuni, este (de la ora 12, in sensul acelor de ceasornic): oregano, ceapa, patrunjel, rosii, busuioc, ardei gras. Uda plantele cu cantitatea de apa necesara fiecareia. Asigura suporturi pentru rosii. In afara de legume si plante aromatice, o pizza garden poate fi amenajata si numai cu flori sau cu un amestec de flori si plante aromatice.

4. Alt model pentru pizza garden

Pentru ca gradina ta in forma de pizza sa fie si mai originala, ii poti da o forma de pizza din care lipsesc niste felii. Va semana si mai mult cu o pizza adevarata din care s-a mancat deja. Renunta, prin urmare, la doua zone alaturate, avand grija sa imprejmuiesti. Se poate construi si o bordura din ciment sau caramizi, astfel incat forma finala sa fie cea a unei pizza consumate pe sfert.

Foto : 3.bp.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului