Amenajarea gradinii

#ingrijire seminte #seminte plantate #germinare #pamant plante

Sfaturi pentru o ingrijire corecta a semintelor plantate

Odata sadite in pamant, semintele au nevoie de ingrijiri speciale in prima parte a dezvoltarii lor, astfel incat sa ajunga sanatoase la maturitate. Cum ar trebui, asadar, sa ingrijesti semintele, afla in continuare!

1 Pregateste solul potrivit

Una dintre conditiile premergatoare esentiale pentru o buna dezvoltare a plantelor tale este asigurarea calitatii solului. De regula, un pamant numai bun pentru plante este cel care ofera substante nutritive din belsug, adaptate cerintelor diverselor specii, un drenaj bun, dar si o retentie optima a umezelii.

Daca incepi din ghivece procesul de dezvoltare a plantelor din seminte, ai putea sa folosesti pamant prelevat din gradina. Insa, in acest caz, ideala este sterilizarea sa, intrucat solul poate contine fungi, insecte si seminte de buruieni care vor periclita sanatatea viitoarelor plantute. Cum il sterilizezi? Incalzeste solul prelevat in cuptor pentru 30 de minute la o temperatura de 120 C.

La fel de bine, solul din gradina risca sa fie prea dens pentru bunastarea plantelor tale. De aceea, daca tu ai nevoie de un sol aerat, care sa permita dezvoltarea unor radacini puternice, nu ezita sa adaugi muschi de turba si nisip sau vermiculita.

Poti achizitiona pamant pentru plantele tale de la magazinele de specialitate. Desi diferite, cele mai multe tipuri de pamant pentru plante contin muschi de turba cu scoarta de copac maruntita, perlit, vermiculita si substante nutritive.

In cele din urma, insa, este esential ca tipul de sol pentru care optezi sa fie cel ideal pentru plantele tale. Nu uita sa te asiguri ca tii cont si de pH-ul recomandat, dar si de necesarul de substante nutritive, lumina si apa.

2 Incalzeste solul

Semintele nu au nevoie intotdeauna de lumina pentru a germina, insa caldura si umezeala le sunt cu siguranta necesare pentru a se dezvolta. Pentru cele mai multe tipuri de seminte, temperatura pamantului ar trebui pastrata constant in jurul valorii de 23-24 C. Asigura-le temperatura optima cu ajutorul unor incalzitoare speciale sau chiar cu paturi electrice. De indata ce incoltesc, insa, muta-le departe de sursa de caldura pentru a evita dezvoltarea prea rapida.

3 Grabeste procesul de germinare

Chiar daca cele mai multe tipuri de seminte germineaza cu usurinta, cele vechi sau cu o rata mai scazuta de germinare ti-ar putea da batai de cap. Cum grabesti germinarea acestor seminte? Printre altele, le-ai putea scufunda in apa.

- Scrijeleste suprafata semintelor cu un cutit ascutit, un ac sau o bucata de smirghel . Astfel, vor absorbi apa mai repede.

- Pune semintele intr-un vas putin adanc cu apa calduta si lasa-le peste noapte.

- Plaseaza a doua azi semintele in pamantul pregatit in prealabil. Daca nu il ai deja pregatit, pune semintele proaspat scoase din apa pe un prosop umed pana cand solul este gata.

Folosind aceasta metoda, este posibil sa reduci perioada de germinare de la cateva saptamani la doar cateva zile.

Sursa foto: womeninbiz.sbresources.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare