Amenajarea gradinii

#plante gradina #pamant de flori #gradina #proiect gradina #design gradina

Cum realizezi un proiect pentru gradina

Daca vrei sa amenajezi o gradina in curtea casei, un astfel de proiect este posibil chiar si fara sa apelezi la un peisagist. Tot ce ai de facut este sa te informezi asupra unui plan minim de design si sa cunosti cei mai importanti factori de care sa tii cont. Apoi lasa-ti imaginatia sa faca restul.

1 Locul ales pentru gradina

Alege locul din curte pe care vrei sa-l amenajezi ca gradina. O zona orientata spre sud va avea mai multe ore de soare comparativ cu o zona nordica. In functie de aceasta orientare vei sti ce plante sa folosesti.

Fa, apoi, o documentare generala despre plantele specifice regiunii in care locuiesti. Avand informatii despre punctele cardinale si clima, vei face alegerile corecte atunci cand cumperi plante, bulbi sau seminte.

2 Fa o lista cu plante

La inceput, o lista cu posibile plante pare o sarcina extrem de dificila. Exista o multime de soiuri si posibilitati. Nu te descuraja. Tot ce ai de facut este sa te gandesti ce flori ar fi bine sa ai in gradina, in functie de anumiti factori:

- Diversitate. Alege flori specifice pentru fiecare sezon si plante perene, pentru a asigura diversitatea in gradina ta.

- Specific local. Alege plante specifice regiunii in care locuiesti. Acestea sunt adaptate la mediu si cresc mai usor.

- Plante verzi. Alege cateva plante vesnic verzi. Acestea asigura structura gradinii, un fundal odihnitor pentru restul plantelor si pentru zonele unde nu ai plante inflorite.

- Plante care infloresc. Alege plante specifice primaverii, flori colorate de vara, plante cu frunze atractive toamna si plante cu fructe de iarna.

- Ierburi ornamentale . Acestea au un aspect impozant si, in acelasi timp, delicat, se intretin usor si isi schimba culoarea in fiecare anotimp.

- Crestere. Cand optezi pentru o planta, intereseaza-te care sunt conditile de crestere. Renunta la acele plante care nu corespund din punct de vedere al efortului necesar si pastreaza-le numai pe cele pe care iti face placere sa le ingrijesti.

- Numar. Pentru designul unei gradini, este recomandat sa optezi pentru mai putine specii, folosind cateva exemplare din fiecare. Daca grupezi, de exemplu, plantele perene , impactul vizual este mai puternic.

- Flori, copaci, legume. Asigura spatiu in gradina pentru cativa copaci si o zona dedicata legumelor si zarzavatului. Pe langa flori, ai nevoie de umbra, iar o hrana sanatoasa si naturala nu strica in nicio gospodarie.

3 Pamantul de gradina

Ia in consideratie pamantul pentru plantare. Acesta trebuie sa fie organic, afanat, cu mulci si irigat bine. Pentru acest lucru, ai nevoie de materiale specifice.

4 Alei si acces

Atunci cand se calca des peste pamantul plantat, acesta devine compact, nu mai poate fi lucrat bine si dauneaza dezvoltarii plantelor. Din acest motiv, designul gradinii tale trebuie sa contina alei si cai de acces printre rasaduri. In cazul in care nu poti crea alei peste tot, foloseste pietre plate. In acest fel, greutatea corpului tau este distribuita in mod egal.

5 Realizeaza gradina

Pune planul in lucru. Dupa ce vei planta totul, poti adauga, in timp, accesorii de gradina, decoratiuni, sisteme de iluminat , iazuri, casute pentru pasari, mobila de exterior etc.

Sursa foto: gardendesignerlondon.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului