Amenajarea gradinii

#arbusti ornamentali #portocal #portocal de apartament #plantare portocal

Tot ce trebuie sa stii despre portocalul de apartament

Portocalul de apartament este una dintre plantele care decoreaza cel mai frumos incaperea sau terasa. Nuantele portocalii ale fructelor se imbina armonios cu verdele frunzelor, rezultand un colt de natura ce te duce cu gandul la vacantele de vara din Spania. Afla cum se ingrijeste un portocal de apartament, pentru a te putea bucura de frumusetea si mireasma lui tot anul.

 

Cum se inmulteste portocalul de apartament


Portocalul se inmulteste cel mai usor prin seminte. Scoate semintele unei portocale, spala-le si indeparteaza urmele de pulpa sau suc. Pune-le pe un prosop de hartie si lasa-le la uscat pentru cateva zile.

Dupa uscare, pune semintele intr-un recipient cu apa calda si lasa-le sa se inmoaie timp de 24 de ore, pentru a permite ulterior germinarea lor. Scoate din apa semintele care plutesc la suprafata, deoarece acestea nu sunt viabile si nu vor germina.

Planteaza semintele la o adancime de aproximativ 1 centimetru intr-un ghivechi cu pamant. Uda pamantul din abundenta si mentine constant solul umed. Este recomandat ca apa sa nu musteasca deasupra pamantului, pentru ca in aceste conditii se favorizeaza aparitia mucegaiului, iar semintele pot putrezi inainte sa germineze.

Acopera ghiveciul cu o punga de plastic, pentru a se retine umezeala si caldura. Pentru ca semintele sa aiba aer, perforeaza punga in cateva locuri.

Monitorizeaza constant semintele si, daca umezeala este excesiva, indeparteaza partial punga de plastic pentru a permite uscarea aerului din ghiveci. Dupa germinarea semintelor, muta ghiveciul langa geam, intr-un loc in care patrunde bine lumina naturala.

Portocalul de apartament se inmulteste si prin butasi, insa aceasta se face doar primavara. Portocalul provenit din seminte trebuie altoit pentru a face fructe. Altoiul se ia intotdeauna de la o planta ce a facut deja fructe.
 

Cum ingrijesti portocalul de apartament


Portocalul de apartament se ingrijeste foarte usor, daca tii cont de nevoile sale. Citrusul are nevoie de lumina puternica in perioada de dezvoltare, mai exact pana la aparitia primelor flori.

Primavara, portocalul mai mare de un an poate fi tinut si afara, pe terasa, intr-un loc unde bate soarele. Portocalul inflorit nu suporta temperaturi mai mari de 18 grade, altfel risca sa nu mai faca fructe tot sezonul. Este indicat sa tii portocalul intr-un vas spatios, deoarece radacinile arbustului se extind repede. In primii 8 ani de viata, ghiveciul se schimba anual, inainte ca portocalul sa infloreasca.

Solul propice dezvoltarii portocalului este format dintr-o parte de sol de telina, doua parti de pamant de frunze, doua parti de turba si o parte de nisip. Pentru un drenaj cat mai eficient, plaseaza pe farfuria ghiveciului un strat gros de pietris. Din cand in cand, rasfata portocalul cu substante fertilizatoare si nutritive.

Pentru o dezvoltare armonioasa a portocalului, evita udarea lui cu apa de la robinet. Aceasta este dura si calcaroasa. Ideala ar fi udarea arbustului cu apa de ploaie .

Portocalul de apartament poate fi atacat de daunatori precum acarienii si paduchii de frunza. Pentru eliminarea lor, poti folosi un insecticid.
 

Calitatea fructelor de portocal de apartament


Fructele portocalului iti spun daca arbustul este bine ingrijit. De exemplu, daca nu are apa destula, fructele pot fi seci, iar daca nu are lumina buna, fructele pot fi sub-dezvoltate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului