Amenajarea gradinii

#amenajarea gradinii #plante cu flori #plante verzi #Clematis cirrhosa #plante de iarna

Clematis cirrhosa, planta vesnic verde

Clematis cirrhosa este o planta cataratoare vesnic verde, apreciata pentru productia bogata de flori. Originara din sudul Europei si zona mediteraneana, Clematis cirrhosa este o planta de care te poti bucura nu doar vara, ci chiar si iarna, cand aceasta infloreste abundent.


Clematis cirrhosa: aspect


Clematis cirrhosa creste sub forma de tufa cu frunze lobate si flori crem, asemanatoare unor cupe, crescute individual sau grupat. Florile pot prezenta picatele rosii pe fondul alb-crem. Planta infloreste la inceputul primaverii si la sfarsitul iernii. In iarna, Clematis cirrhosa infloreste din decembrie pana in februarie.

La maturitate, planta poate atinge o inaltime de aproximativ 3 metri si o latime de 1 metru si jumatate.


Clematis cirrhosa: ingrijire


Clematis cirrhosa are nevoie de un sol bine drenat, fertil, preferabil bogat in humus. Planteaza-o intr-un loc insorit, unde beneficiaza de suficienta caldura. Pe de alta parte, este recomandat ca radacina si baza plantei sa stea la umbra. Radacina se planteaza la o adancime de cel putin 7.5 cm in pamant. In caz contrar, exista riscul ca tufa sa se usuce.

Dupa ce a fost plantata, este indicat sa tai ramurile la aproximativ 30-40 cm si sa le raresti. Pastreaza-le pe cele mai viguroase pentru a ajuta planta sa se fixeze bine in pamant si sa se dezvolte armonios. Fiind o tufa cataratoare, planta are nevoie de sustinere pentru a se putea inalta.

Lasata netunsa, Clematis cirrhosa face multe flori in varf. Pentru ca aceasta sa infloreasca din nou, taie florile ofilite. O toaletare este necesara si atunci cand se doreste mentinerea plantei la un anumit nivel.

In sezonul rece, Clematis cirrhosa este bine sa fie mutata intr-un ghiveci si tinuta in sera sau intr-un loc inauntru, ferit de temperaturile foarte scazute. In casa, Clematis cirrhosa este o planta foarte apreciata iarna. Clematis cirrhosa face flori parfumate si deosebit de atractive.

La sfarsitul iernii, se adauga un strat de mulci pentru a proteja si incuraja planta sa se dezvolte. In primavara, planta trebuie protejata de atacul afidelor.

Planta se inmulteste prin seminte si butasi. In cazul semintelor, este recomandat sa fie folosite seminte proaspat colectate.


Cum folosesti Clematis cirrhosa


Clematis cirrhosa poate fi folosita ca planta pentru pergole, astfel incat sa contribuie la designul gradinii pe verticala. O alta posibilitate este ca planta sa fie crescuta de-a lungul unei alei din gradina, unde parfumul si florile sale pot fi apreciate. Cea de-a treia posibilitate este ca planta sa fie crescuta langa un zid unde este protejata de vantul rece.

Clematis cirrhosa se foloseste si ca floare de taiat. Pentru ca planta sa reziste in vaza cat mai mult timp, tulpina cu flori se taie si se tine 30 de secunde in apa clocotita. Apoi, florile pot fi puse in vaza unde rezista mai multe zile.

Clematis cirrhosa poate fi si o planta companion pentru alte plante precum Viburnum tinus, Iris unguicularis etc.

Sursa foto: buy-garden-plants-online.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului