Amenajarea gradinii

#plante #sol #cultivare plante #drenare sol

Drenarea solului, factor esential pentru cultivarea plantelor

Drenarea corespunzatoare a solului este unul dintre factorii esentiali care contribuie la cresterea si dezvoltarea sanatoasa a plantelor de gradina. Astfel, problemele de drenare ale solului trebuie rezolvate inainte de cultivarea plantelor.

Atunci cand citim instructiunile de cultivare si de crestere a plantelor, descoperim ca majoritatea are nevoie de soluri umede si bine drenate. Cu exceptia catorva specii de plante, care prefera solurile aride, restul au nevoie de soluri bine afanate, o drenare necorespunzatoare nefiind tolerata.

Daca plantele sunt cultivate in aceleasi conditii mai multi ani la rand, problemele nu vor intarzia sa apara. Mai intai, radacinile se vor degrada, frunzele se vor ingalbeni si vesteji, ca mai apoi sa isi faca aparitia si bolile, care pot duce la moartea plantelor. Astfel, inainte de a cultiva orice fel de planta in gradina proprie, trebuie sa te asiguri ca solul este de calitate.


Drenarea solului si cresterea plantelor


Drenajul solului reprezinta rata cu care apa patrunde prin particulele de sol. Calitatea si fertilitatea solului conteaza extrem de mult in cresterea si dezvoltarea plantelor. Solul nu este doar un mediu de suport care permite cresterea plantelor, ci si un habitat natural pentru microbi.

Populatia microbiana a solului, compusa din bacterii, ciuperci sau virusuri, este in mare masura responsabila cu aprovizionarea de nutrienti esentiali pentru plante. Acesti microbi ajuta la transformarea materialelor organice in materii pe care plantele le asimileaza cu usurinta. Astfel, mentinerea activa a populatiei microbiene este cruciala pentru dezvoltarea de plante sanatoase si viguroase.

Drenarea corespunzatoare a solului este un factor important in pastrarea activa a populatiei microbiene, in special a microorganismelor anaerobe. Astfel, scopul este aerisirea corespunzatoare a particulelor de sol. In cazul solurilor inundate, drenarea apei nu se efectueaza corespunzator. In consecinta, apa umple toate spatiile dintre particulele de sol, iar aerul nu mai circula. Rezultatul este clar: masa microbiana se reduce, iar plantele sunt private de nutrientii de care au nevoie.

O alta problema legata de drenarea solului este reprezentata de PH. Solurile care se dreneaza rapid sunt in general soluri alcaline, in timp ce solurile care au probleme de drenaj sunt acide.


Tipuri de drenare a solului


Drenarea solului se bazeaza pe capacitatea pamantului de a retine umezeala. Astfel, solurile pot fi drenate excesiv sau foarte prost drenate. Prima categorie face referire la solurile poroase care permit trecerea rapida a apei prin particulele de pamaant. Un exemplu perfect este solul nisipos, care prezinta o proasta capacitate de retentie a apei. In contrast, solurile prost drenate retin la maxim cantitatea de apa oferita.

Sistemele artificiale de drenare sunt esentiale pentru astfel de soluri. Cel mai indicat este sa eviti atat solurile nisipoase, cat si solurile care au o capacitate mare de retentie a apei.


Cum sa imbunatatesti drenarea solului


Cea mai simpla solutie de imbunatatire a drenajului solului este sa stimulezi textura solului, astfel incat apa sa fie absorbita cu usurinta. In acelasi timp, daca solul tau este predispus la inundare, trebuie sa gasesti o solutie pentru prevenirea acumularii apei. Astfel, poti sapa transee sau poti instala tevi pentru colectarea surplusului de apa.

Autor: Mihaela Rotaru

Sursa foto: ehow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului