Amenajarea gradinii

#amenajarea gradinii #flori de iarna #plante de iarna #arbusti de gradina

Ponturi pentru a planta o gradina de iarna

Iti doresti sa ai legume proaspete din gradina proprie chiar si in lunile friguroase de iarna? Nimic mai simplu. Daca pui in aplicarea cateva sfaturi utile, te vei putea bucura de savoarea legumelor si a verdeturilor pana in primavara, fara sa mergi la piata si sa dai bani pe produse aduse din alta tara.


Gradina de iarna in interior


Daca nu vrei ca gradina de iarna sa iti dea batai de cap si sa te scoata afara din casa la -15 grade Celsius, poti apela la o mini gradina in ghivece, pe care o poti amenaja in interiorul locuintei. In general, in ghivece poti planta o multime de legume care nu necesita un spatiu extins pentru a se dezvolta.

Pentru gradina ta de iarna, alege sa plantezi in ghivece legume specifice sezoanelor de tranzitie (primavara si toamna): salata verde, rucola, spanac, ridichi, ceapa verde, broccoli si morcovi. Si ierburile aromatice pot fi plantate in ghivece pentru a fi consumate iarna. Busuiocul, rozmarinul, cimbrul si menta vor face deliciul mancarurilor tale. Si nu uita de verdeturile care cresc rapid in ghiveci: patrunjel, leustean, marar.

Aceste legume si ierburi aromatice cresc rapid chiar si atunci cand temperaturile nu sunt ridicate. Nu sunt pretentioase, insa au nevoie de udari frecvente si de un sol care se dreneaza usor.


In cat timp sunt gata de recoltat legumele


Iarna, rucola poate fi recoltata la doar 50 de zile de la plantare. Broccoli devine matur dupa 60 de zile de la plantare, la fel ca morcovii si salata verde. Ridichiile au o perioada chiar mai scurta de crestere, astfel ca, la doar 25 de zile de la plantare, poti strange primele ridichi mature.

Este bine sa stii ca numarul de zile necesar maturizarii acestor legume nu este batut in cuie. El poate creste, daca planta nu dispune de conditii propice de crestere.


Temperaturi ridicate pentru plantarea in gradina


Iarna, plantarea legumelor si a verdeturilor in gradina poate avea succes doar daca temperaturile se mentin pozitive. Straturile inaltate reprezinta o solutie excelenta pentru gradina de iarna, deoarece mentin caldura in sol timp indelungat. Peste sol este recomandat sa asterni un strat de mulci sau de paie, pentru a mentine umezeala in sol si a impiedica buruienile rezistente la frig sa se dezvolte printre plantele comestibile.


Flori si arbusti pentru gradina de iarna


Iarna, gradina ta este trista si ofera un peisaj dezolant. Poti revitaliza gradina cu ajutorul anumitor plante cu flori care infloresc in mijlocul iernii. Brumarelele, iasomia de iarna, trandafirul japonez, Hamamelis x intermedia "Jelena", Vibernum si Daphne Bholua "Jacqueline Postill" sunt doar cateva plante cu flori si arbusti care infrunta gerul iernii si infloresc in preajma sarbatorilor de iarna.

Sunt si plante de interior care infloresc iarna. Cactusul de Craciun, Azalea, Amaryllis, Cyclamenul si Violeta Africana sunt doar cateva dintre florile minunate care iti infrumuseteaza casa in lunile geroase de iarna.

Sursa foto: cruciferousvegetables.net
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului