Amenajarea gradinii

#furtuna #protejare plante #plante de gradin #furtuna gradina

Tu stii sa iti protejezi plantele in caz de furtuna?

In caz de furtuna, plantele pot fi distruse de gheata sau de vanturi puternice. Pentru a salva plantele de intemperii, ia masuri de precautie usor de improvizat, care sa salveze viata "prietenelor" tale din ghiveci.

Iata ce poti face pentru a proteja plantele de efectele negative ale unei furtuni:


Du plantele la adapost


In momentele in care afara sunt ploi cu grindina si furtuni, este bine sa ai un refugiu in care sa duci plantele rapid. O sera, un hambar sau chiar un grajd iti ofera un spatiu suficient de solid pentru a feri plantele de apa, gheata si vant. Ghivecele mici pot fi duse temporar in casa, daca planta tolereaza temperaturile din interior.


Acopera plantele cu galeti sau vase


Plantele delicate care cresc in gradina pot fi protejate de furtuna cu ajutorul unor recipiente adanci. Foloseste galeti, cosuri sau alte recipiente inalte si rezistente pentru a acoperi plantele. Asaza galeata peste o planta fragila care nu rezista bine la furtuna si fixeaza-o cu o caramida sau o piatra pentru a nu fi daramata de rafalele de vant.

In cazul plantelor mici, acestea pot fi acoperite cu vase si ghivece de teracota. Aceste recipiente sunt solide si vor apara planta in timpul unei furtuni.

Uneori, se poate sa nu ai la indemana un lucru potrivit pentru a acoperi plantele. In astfel de cazuri, tot ce poti face este sa improvizezi cu alte obiecte de prin casa. De exemplu, in locul unei prelate se foloseste o patura usoara, care nu apasa mult pe plante. Un alt obiect poate fi un scaunel folosit pe post de gard mobil. Asaza scaunelul deasupra plantei si acopera-l cu o folie de plastic in timpul furtunii. Planta va avea oxigen si va sta la adapost de ploaie si vant.


Foloseste prelate


Plantele de mici dimensiuni pot suferi distrugeri mari din cauza grindinei. Acestea se acopera cu o prelata sau cu o invelitoare de plastic. Prinde aceste materiale pe niste suporturi pentru ca plantele sa nu se turteasca.

O alta posibilitate este sa imprejmuiesti plantele cu un gard mobil si sa le acoperi cu folia de plastic sau cu prelata respectiva.


Ingrijeste copacii corespunzator


O modalitate de preventie a caderii copacilor in timpul furtunii este sa fie ingrijiti corespunzator.

Copacii devin sensibili atunci cand radacina lor este prinsa intre zone cu ciment, alei, fundatii, trotuare. Compactarea si materialele toxice distrug radacina, iar copacul devine vulnerabil. Astfel de copaci au mai mari sanse sa fie doborati de furtuni.

O alta situatie in care copacii pot fi distrusi de rafalele de vant este atunci cand li se face o toaletare neadecvata. Zonele taiate sunt expuse bolilor si, in timp, copacul devine vulnerabil.

Copacii sanatosi, fara probleme legate de daunatori, radacini sau trunchi, sunt mult mai rezistenti, chiar si in conditii meteo dure.


Asigura scurgerea apei in gradina


Ploile abundente ineaca plantele, mai ales in gradinile in care exista locuri unde se acumuleaza multa apa. Asigura o scurgere in gradina pentru ca surplusul de apa sa ajunga intr-un canal si plantele sa nu aiba de suferit.

Sursa foto: vrbo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului