Amenajarea gradinii

#muschi #decoratiuni gradina #muschi de piatra

Muschiul de piatra, element decorativ usor de intretinut

Muschiul de piatra te poate ajuta sa conferi gradinii tale un aspect elegant. Afla cum poti cultiva in gradina ta aceasta planta decorativa .



Ideal pentru pietre sau pentru ziduri, muschiul de piatra (Cetraria islandica) este usor de intretinut. Daca iti doresti pietre acoperite de muschi in gradina ta, vei avea nevoie sa-i oferi conditiile necesare si sa-i acorzi atentie pana cand se dezvolta corespunzator.


Conditiile necesare pentru muschiul de piatra

Daca gradina ta este scaldata de lumina soarelui intreaga zi, muschiul nu va reusi sa supravietuiasca. Cerintele minime ale muschiului vizeaza umbra partiala si multa umiditate .

Muschiul de piatra va creste cel mai usor intr-o zona umbroasa. Deoarece muschiul nu are radacini, procurandu-si apa si substantele nutritive prin filamente, este mai expus la uscarea rapida decat ale plante.

pH-ul solului este deasemenea important. Muschiuld prefera un pH cat mai redus si are nevoie si sa fie aparat de buruieni . Chiar daca nu este o planta sensibila, buruienile il pot distruge rapid, deoarece radacinile lor absorb umezeala necesara.

Odata crescut, muschiul de piatra nu mai are nevoie de ingrijire si se raspandeste singur. Verifica-l totusi din cand in cand pentru a te asigura ca nu exista resturi vegetale cazute pe el. Frunzele cazute toamna iti pot sufoca muschiul.


Muschiul de piatra crescut pe pamant

Pentru gradinarii care ii pot oferi conditiile necesare, muschiul de piatra poate fi un inlocuitor bun pentru gazon. Afla cum poti cultiva muschiul direct pe pamant in gradina ta.

Deoarece muschiul de piatra nu poate fi gasit cu usurinta in comert, va trebui sa-l instalezi in gradina ta prin mutare. Recolteaza cu atentie muschiul, pentru a nu-i distruge filamentele sensibile.

Inainte de a-l instala, este recomandat sa zgarii usor suprafata pamantului, pentru a te asigura ca filamentele muschiului vor face un contact reusit cu solul din gradina ta.

Uda bine zona inainte de a pune muschiul de piatra pe pamant. Il poti presa apoi cu pietre usoare pentru a te asigura ca face contact cu pamantul si isi poate extrage apa din sol.

In primele saptamani, muschiul va avea nevoie de umiditate constanta pentru a putea creste corect. Cand muschiul nu mai poate fi ridicat de pe pamant cu o miscare usoara, s-a instalat cu succes in gradina ta si va continua sa se inmulteasca.


Muschiul crescut pe pietre sau caramizi

Daca vrei muschi pe pietre, caramizi sau vase ceramice in gradina ta, vei avea nevoie de putin mai mult efort. Transplantarea prin mutare nu este de cele mai multe ori o optiune viabila.

Amesteca doua cesti de iaurt simplu cu o ceasca si jumatate de muschi maruntit. Muschiul de piatra poate fi proaspat sau uscat si, odata amestecat cu iaurtul, vei obtine un amestec cremos pe care il poti intinde apoi pe suprafata dorita.

Nu te speria daca amestecul produce mai intai mucegai. Primele semne ale muschiului care creste apar de obicei dupa 6 saptamani.

Incearca muschiul de piatra decorativ in gradina ta in zonele umede si umbroase si vei obtine un efect reusit care da prestanta gradinii tale.


Sursa foto: Gardentenders.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului