Amenajarea gradinii

#ingrasamant #ph sol #aciditate

Cum modifici pH-ul solului

Valoarea pH-ului solului din gradina influenteaza in mod direct dezvoltarea plantelor tale. O aciditate prea mare sau, dimpotriva, un sol prea alcalin poate avea efecte nefaste asupra legumelor, fructelor si florilor tale. Intrucat acestea prefera, adesea, tipuri diferite de pamant, descopera cum poti modifica pH-ul solului pentru a se plia pe nevoile plantelor tale!



Substantele nutritive necesare

Este un fapt binecunoscut acela ca plantele se dezvolta armonios in cele mai diferite tipuri de sol. Spre exemplu, azaleele, rododendronii si afinele se simt excelent in pamant acid, cu un pH cuprins intre 5.0 si 5.5. Legumele, ierburile si cele mai multe plante ornamentale prefera solul usor acid, cu pH-ul intre 5.8 si 6.5 (nivelul 7 reprezentand zona neutra, intre acid si alcalin).

In stabilirea pH-ului solului joaca un rol anumite tipuri de substante nutritive. Acestea pot fi impartite in trei categorii:

  • primare
  • secundare
  • micronutrienti


Substantele nutritive primare sunt azotul, fosforul si potasiul. Pentru a se dezvolta armonios, plantele au nevoie de acestea in cantitati relativ mari.

Calciul, magneziul si sulful sunt substante nutritive secundare care sunt prezente in cantitati mai reduse, comparativ cu cele primare, insa sunt, de asemenea, esentiale pentru buna dezvoltare a plantelor.

Nu in ultimul rand, zincul si manganul sunt micronutrienti, de care plantele au nevoie in cantitati foarte reduse.

In general, deficientele de substante nutritive secundare si micronutrienti pot fi corectate daca solul are un pH optim pentru plantele pe care le hraneste.


Cum maresti pH-ul solului

Pentru a scadea aciditatea solului, cea mai raspandita metoda este aceea de a imbogati pamantul cu diverse materii care contin si var. Cu cat particulele de var sunt mai fine, cu atat actiunea sa in sol este mai rapida. In functie de tipul pamantului, pentru ajustarea nivelului pH-ului va fi necesara o cantitate diferita de var. Tine cont, asadar, de textura solului, de materiile organice pe care acesta le cuprinde, dar si de plantele pe care intentionezi sa le cultivi, inainte de ma mari pH-ul solului.

Pentru a adauga cantitatea necesara de var astfel incat sa obtii pH-ul dorit, testeaza pe o bucata de pamant. Mostrele ar trebui luate toamna, pentru a pregati solul pentru cultura de anul urmator. In orice caz, indiferent de momentul in care alegi sa iti tratezi solul cu var, asigura-te ca aceasta substanta este lasata sa actioneze 2-3 luni inainte de cultivarea plantelor pentru a obtine rezultatele scontate.


Cum scazi pH-ul solului

Doua dintre substantele folosite adesea pentru a scadea pH-ul solului si a-l face, astfel, mai acid, sunt sulfatul de aluminiu si sulful. Acestea pot fi achizitionate din magazinele specializate. Sulfatul de aluminiu are un efect rapid datorat aluminiului care produce aciditate de indata ce se dizolva in sol. Sulful, pe de alta parte, are nevoie de o anumita perioada de timp, ajutat sa sporeasca aciditatea solului de bacteriile prezente in pamant.

Sursa foto: jonathanandmelanie.blogspot.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului