Amenajarea gradinii

#ph sol #test ph sol #modificare ph

Testeaza pH-ul solului din gradina

PH-ul solului din este un element de care depinde capacitatea plantelor tale de a absorbi substantele nutritive din sol. Afla cum poti testa cu usurinta pH-ul solului din gradina .



Masurarea pH-ului solului te ajuta sa afli daca pamantul din gradina ta este acid sau alcalin. Astfel, vei putea lua masurile necesare pentru a imbunatati solul dupa preferintele plantelor tale.

pH-ul neutru are o valoare numerica de 7. Un pH mai mic de aceasta valoare indica faptul ca solul din gradina ta este acid, iar unul mai mare iti arata ca solul este alcalin.

Cele mai multe plante prefera un sol usor acid, cu o valoare a pH-ului intre 6,2 si 6,8, insa exista si exceptii. , iarba neagra (Calluna vulgaris) si afinele cresc cel mai bine intr-un sol cu aciditate mai mare. si liliacul prefera insa un sol mai alcalin.

Daca plantele tale cresc sanatoase, pH-ul solului nu este o problema. Atunci cand nu cresc insa la parametri normali , este util sa analizezi pH-ul solului.


Cum testezi pH-ul solului

Pentru a stabili valoarea exacta a pH-ului solului din gradina ta, poti trimite mostre unui laborator sau poti achizitiona un kit . Aceste procedee pot fi insa costisitoare si ai la indemana si o solutie simpla si ieftina pentru a afla daca solul din gradina ta este acid sau alcalin.

Testeaza solul in doar cateva minute, folosind doi indicatori usor de procurat: otet din vin si bicarbonat de sodiu.

Ia o mostra de sol intr-un containter si adauga deasupra lui jumatate de ceasca de otet alimentar din vin. Daca apar bule de aer sau pamantul sfaraie la contactul cu otetul, solul din gradina ta este alcalin, cu un pH mai mare de 7.

Atunci cand nu se produce nicio reactie chimica, testeaza si aciditatea solului. Amesteca o alta mostra de sol cu o jumatate de ceasca de apa, astfel incat sa obtii o pasta moale. Adauga o jumatate de ceasta de bicarbonat de sodiu. Daca noroiul obtinut reactioneaza cu bicarbonatul, producand bule de aer sau zgomote, solul din gradina ta este acid, cu un pH mai mic de 7.

Cu cat reactia este mai puternica la analiza, cu atat solul tau este mai acid sau mai alcalin.


Modificarea pH-ului solului din gradina

Atunci cand observi ca ai in gradina fie un sol foarte alcalin, fie foarte acid, poti lua cateva masuri pentru a asigura conditii cat mai bune plantelor tale. Modificarea pH-ului solului nu este insa un proces rapid. Acorda timp plantelor tale pentru a se obisnui cu modificarile aduse, inainte de a le repeta sau a lua noi masuri pentru stabilizarea pH-ului solului.

Daca solul din gradina ta este acid, ridicarea nivelului pH-ului se face prin adaosul de calcar sau cenusa de lemn. Procesul poate dura insa luni de zile si trebuie sa repeti testul in mod regulat pentru a te asigura ca modificarile sunt permanente.

Daca solul din gradina ta este alcalin, scaderea pH-ului se face cu sau sulf. Asigura-te ca amesteci substantele in pamant fara sa atingi plantele. Ambele pot arde frunzele atinse. Efectele modificarii solului depind de umiditate si de numarul de bacterii din sol, astfel ca nu vei vedea modificari rapide in starea plantelor tale.


Sursa foto: Fiskars.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului