Amenajarea gradinii

#sol nisipos #sol argilos #tipuri sol #sol calcaros #sol gradina

Cum afli ce tip de sol ai in gradina

Argilos, lutos sau nisipos, tipul de sol este esential pentru o gradina de succes. Daca solul din gradina ta este argilos, esti o persoana norocoasa, care nu trebuie sa depuna eforturi considerabile pentru a-si cultiva plantele. Daca insa solul este lutos sau nisipos, este posibil sa ai parte de adevarate provocari.

Fertilizarea si utilizarea de composturi organice ajuta la imbunatatirea calitatii solului si la obtinerea de plante viguroase si sanatoase, care iti vor oferi satisfactii uriase. Cum descoperi insa ce tip de sol exista in gradina ta, pentru a sti daca are nevoie sau nu de ameliorari?


Tipuri de sol


Exista mai multe tipuri de sol, de la cleios pana la calcaros. Astfel, in gradina poti avea sol nisipos, sol argilos, sol calcaros, turba si pamant lutos. Solul argilos este cel mai bun, ideal pentru gradini, plantare si cultivare. Celelalte tipuri de sol prezinta o serie de provocari pentru irigare.

Solul nisipos se caracterizeaza prin particule mari de nisip, care sporesc gradul de aerare si drenare. Acest tip de sol este ideal pentru plantele care au nevoie de o buna drenare. Are insa nevoie de multa apa, in special in sezonul cald.

Solul argilos este format din argila, nisip si namol si constituie combinatia ideala pentru gradini. Este bogat in nutrienti si minerale esentiale pentru plante. Ofera un drenaj bun, retine umezeala si are o textura ideala pentru cultivare.

Solul calcaros are un aspect alb si este constituit dintr-o cantitate mare de pietre. Are nevoie de multa apa si fertilizare si reprezinta o adevarata provocare pentru cultivarea plantelor.

Turba este formata din materiale organice, fiind ideala pentru plantele de apartament. Are insa nevoie de fertilizare.

Pamantul lutos este de asemenea o alegere potrivita pentru cultivarea plantelor. Este foarte fertil, contine multe substante nutritive si ofera un drenaj bun.


Cum verifici tipul de sol


Chiar daca exista metode sofisticate pentru a depista tipul de sol din gradina, poti face acest lucru singur, fara ajutor specializat. Tot ce trebuie sa faci este sa iei o mana de pamant si sa incerci sa formezi o bila.

Daca solul este argilos, vei reusi foarte repede sa formezi bila respectiva. In schimb, in cazul unui sol nisipos, incercarea ta va fi sortita esecului. Pamantul se va risipi instant. Daca solul din gradina ta este lutos, vei reusi sa formezi o bila, insa aceasta se va dezintegra imediat ce aplici putina presiune.


Cum sa imbunatatesti calitatea solului


Principala problema a solului lutos este ca apa nu reuseste sa se infiltreze suficient de rapid. In schimb, in cazul solului nisipos, apa se infiltreaza mult prea rapid. Insa ambele tipuri de sol isi pot imbunatati structura cu ajutorul composturilor.

Compostul inmoaie suficient solul lutos si retine apa in solul nisipos, astfel incat plantele sa fie bine cultivate si drenate.

De asemenea, este de mare ajutor sa folosesti fertilizatori organici, obtinuti din surse vegetale, animale sau minerale. Aceste substante fertilizatoare trebuie folosite pe o durata mai mare de timp, deoarece nu vor avea efecte imediate. Evita sa folosesti fertilizatori sintetici care pot distruge plantele.


Sursa foto: [[//www.everythingsimple.com]]

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului