Amenajarea gradinii

#design #gradina #gradina de flori #desing gradina

Design pentru o gradina de flori

Daca vrei sa-ti construiesti o gradina, trebuie sa tii cont de cativa factori privind locatia. Exista numeroase modele de design, insa numai unele variante valorifica terenul pe care il ai la dispozitie. Florile contribuie cu textura, culoarea si parfumul lor. Daca vrei sa ai o gradina de flori si te gandesti de unde sa incepi, iata in continuare cateva criterii de baza privind designul acesteia.

1. Locul gradinii

Terenul pe care va fi amenajata gradina de flori este foarte important in designul acesteia. Daca exista spatii mai joase si mai inalte, acestea fie se niveleaza, fie se includ in design prin scoaterea in evidenta a unui anumit element. O zona mai joasa, de exemplu, poate fi transformata intr-un spatiu de odihna cu bancuta.

2. Stilul gradinii

Daca iti doresti un design anume, poti alege un anumit model: gradina de flori in stil francez, englez, asiatic, rustic etc. Daca nu-ti place sa urmezi reguli, foloseste-te de propria inspiratie. Nu iti strica sa vizitezi gradinile de flori ale vecinilor pentru cateva idei creative. Ia-ti cu tine un caietel si noteaza-ti informatiile primite. Poti afla, de exemplu, care sunt florile care se dezvolta cel mai bine in acea zona.

3. Straturile de flori

Tine cont de peisajul gradinii si alege acele tipuri de straturi de flori care se potrivesc pe terenul tau. Pot fi paturi de flori in forma dreptunghiulara, cercuri, patrate, dungi etc. Indiferent de modelul ales, trebuie sa existe o cale de acces la aceste straturi pentru ca plantele sa fie ingrijite usor, fara a calca peste ele. Cand te gandesti la felul in care le vei aseza, ia in consideratie si suportul acestora. Poti realiza, de exemplu, o bordura de flori in ghivece, le poti planta direct in pamant sau se pot sadi in urne fixe, de piatra, intr-un loc bine ales.

4. Selecteaza florile

Dupa ce ai stabilit designul, poti alege tipurile de flori pentru gradina. Criteriile de alegere sunt legate, in principal, de tipul de planta (plante anuale sau perene) si de nivelul de ingrijire (redus, mediu, mare). Dupa ce stabilesti aceste lucruri, te poti gandi la plante specifice zonei in care te afli, plante exotice, flori agatatoare, flori parfumate, flori care atrag insecte si pasari etc.

Odata ce stabilesti florile, analizeaza nevoile fiecareia pentru a sti care este cel mai bun loc din gradina. Dupa ce stii unde sa le plantezi, vei mai putea jongla cu grupurile si alaturarile astfel incat sa le pui in valoare coloritul si pentru a le folosi la maxim potentialul. Nu uita de regulile de baza, cum ar fi faptul ca este recomandat sa asezi plantele inalte in planul din spate, iar cele scurte, in fata.

5. Accesorii pentru gradina de flori

Pe langa flori, in designul gradinii ai nevoie de unele accesorii. Paleta de produse este aproape nelimitata, insa, odata ce ai stabilit unde plantezi fiecare tip de floare, iti va fi mai usor sa-ti dai seama ce accesorii sunt utile. De exemplu, poti pune o pergola pentru trandafirii cataratori sau o urna pentru cale. Opteaza pentru corpuri de iluminat de-a lungul aleilor si pe langa ziduri, in asa fel incat sa se potriveasca cu stilul gradinii.

Gandeste-te daca merita sa investesti intr-o sursa de apa, cum sunt fantanile sau iazurile. Pentru plantele iubitoare de apa poate fi cea mai buna solutie si, in plus, vei atrage fauna in gradina ta.

Asigura-te ca rezervi un loc in gradina de flori pentru cateva piese de mobilier. Mobila de gradina trebuie integrata in stilul ales pentru design.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului