Amenajarea gradinii

#ingrijire plante #plante sera #sera #ingrijire sera

Cum ingrijesti sera: 3 pasi pentru o sera functionala

Daca ai un spatiu disponibil in gradina, poti construi o sera de mici dimensiuni, in care sa cresti plante atent supravegheate. Pentru a avea o sera, este nevoie sa stii care sunt metodele generale de intretinere ale acestui spatiu.

1 Cum ingrijesti plantele in sera

O parte din ingrijirea plantelor de sera este identica cu ingrijirea plantelor de exterior. Asigura distanta intre plante si creeaza cai de acces printre rasaduri. Pentru plante care au nevoie de suport, cum sunt rosiile, fixeaza bete in jurul carora se pot dezvolta. Indeparteaza frunzele si partile uscate. Asigura necesarul de apa in sera pentru ca pamantul sa nu se usuce complet si adauga fertilizatori unde este nevoie.

2 Lumina, temperatura, umiditate: conditii necesare pentru sera

Lumina, temperatura si umiditatea sunt trei factori vitali pentru orice sera. Cu ajutorul noilor tehnologii din domeniu, acesti factori pot fi controlati. Intr-o sera se pot folosi instalatiile de ecrane termice pentru a controla clima din interior. Ecranele sunt mobile, se instaleaza in orice tip de sera si ajuta sa se faca economie la incalzire si irigare.

3 Curatarea serei

Este recomandat ca sera sa fie curatata anual pentru a asigura conditii optime de functionare. Daca sera are ferestre de sticla si acestea se murdaresc, intensitatea luminii naturale scade, iar culturile au de suferit. Un moment bun pentru curatare este debutul primaverii, cand sunt mai putine plante in sera sau cand spatiul poate fi chiar liber. Curatenia de primavara elimina bolile si daunatorii care ar fi putut aparea peste iarna.

Daca au ramas plante inauntru, alege o zi mai insorita si fara vant deoarece este nevoie sa deschizi ferestrele si usile.

Curata ferestrele pe exterior cu apa calda. Poti folosi un dispozitiv cu bat lung pentru a ajunge in zonele cele mai inalte ale serei. In muchiile ferestrelor sau usilor pot fi acumulate pamant, resturi de plante etc. Curata bine si aceste zone pentru a elimina toata mizeria care dauneaza plantelor. Verifica fiecare loc deoarece se poate sa existe crapaturi pe unde intra frigul si pe unde au acces insectele.

Partile de lemn ale serei pot fi reconditionate si vopsite, avand grija ca solutia pentru lemn sa nu ajunga pe plante. Dupa uscarea suprafetei, sera poate fi izolata cu o folie cu bule de aer. In acest fel, sera se va incalzi mai rapid.

Cand faci curatenie in interiorul serei, trebuie sa te asiguri ca nu exista niciun aparat in priza si sa scoti toate ghivecele si recipientele afara. In cazul plantelor sensibile, acestea se duc intr-un alt loc acoperit sau se invelesc cu o folie groasa.

Curata podeaua foarte bine pentru a nu exista pete uleioase, mizerie si resturi. Indeparteaza frunzele cazute si buruienile. Acorda o atentie speciala plantelor infectate care nu mai pot fi salvate si care trebuie arse.

Curata aleile, peretii sau caramizile cu apa si cu o solutie cu dezinfectant. Sterilizeaza recipientele folosite pentru plante, pamant, fertilizator, seminte etc.

Aranjeaza totul la locul lui si verifica functionalitatea sistemelor folosite pentru irigare, lumina si temperatura.

Sursa foto : 4seasongreenhouse.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului