Amenajarea gradinii

#legume #curte #gradina #gradina de legume

Fa-ti o gradina de legume in curte

A avea propria gradina de legume este visul oricarei persoane, mai ales in aceasta perioada, in care se vorbeste tot mai mult despre produsele bio. Daca nu dispui de suficient spatiu pentru a planta legume in gradina sau nu ai deloc gradina, profita de spatiul pe care il ai in curte. Fa-ti o gradina de legume in curte!


1. Gradina de legume in curte: aspecte importante


Inainte de a te apuca de proiect, analizeaza spatiul pe care il ai la dispozitie si gandeste-te cum il vei amenaja - unde vrei sa plantezi rosiile, unde vor creste ardeii etc. Un alt aspect deosebit de important pe care trebuie sa il iei in calcul este lumina. Legumele au nevoie de foarte multa lumina de la soare pentru a creste bine si a dezvolta fructe gustoase si sanatoase.

Daca in curtea ta este mai mereu umbra, s-ar putea ca ideea unei gradini de legume sa nu fie cea mai buna. In schimb, daca soarele bate aproape toata ziua in curte, nimic nu te impiedica sa plantezi cateva randuri cu legumele tale preferate.

Daca ai animale de curte - pasari, pisici, caini dezlegati - este indicat sa ridici un gard de protectie (din plasa), care sa le impiedice sa patrunda printre legume si sa le distruga.

Este recomandat sa cultivi plantele pe randuri, cele mai mici in fata, cele mai mari in spate, pentru a crea o armonie vizuala.


2. Gradina de legume in curte: ce poti cultiva


O gradina de legume in curte este destul de restrictiva. De exemplu, nu poti planta cartofi sau porumb, in schimb, te poti orienta catre legume care dau mai multe recolte intr-un timp relativ scurt.

Spre exemplu, pe randul din fata al gradinii tale de legume poti planta salata verde, ridichi si spanac. Aceste legume sunt gata in mai putin de 2 luni de la plantare si nu necesita o ingrijire costisitoare si obositoare.

Ceapa si usturoiul sunt alte legume usor de plantat in curte. Le poti planta pe randul din spatele salatei. Morcovii, pastarnacul si celelalte radacinoase isi pot gasi si ele un spatiu in gradina ta de legume, mai ales ca iti vor fi de mare folos la realizarea tocanelor pentru sezonul rece.

Pe urmatorul rand, poti cultiva plantele care sunt inalte. Rosiile, ardeii, castravetii, dovleceii si castravetii sunt cateva dintre legumele pe care le poti culege direct din curte. Este necesar sa monitorizezi permanent culturile tale, pentru a observa din timp daca legumele sunt atacate de anumite boli sau de insecte daunatoare.

Printre randurile de legume, poti planta si cateva plante aromatice, pe care le poti folosi in stare proaspata sau pe care le poti conserva pentru sezonul rece.


3. Beneficiile unei gradini de legume in curte


Propria ta gradina de legume te ajuta sa economisesti banii pe care i-ai cheltui in mod normal la piata. Legumele recomandate aici nu sunt pretentioase si nu au nevoie de conditi speciale pentru a creste. Poti folosi compost pentru a hrani plantele tale si pentru a avea o recolta bogata.

Este recomandat sa nu cultivi plantele fara a avea un plan, o aranjare prealabila, deoarece risti sa strici intreg aspectul curtii.

Sursa foto : bokashiman.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare