Amenajarea gradinii

#loc de relaxare gradina #design gradina #amenajare gradina #gradina

Cum sa-ti pregatesti gradina pentru serile calde de vara, in trei pasi simpli si usor de urmat

Daca exista un anotimp in care te vei bucura de gradina ta, acesta e vara. si ce moment poate fi mai placut sa te relaxezi aici, dupa o zi caniculara, decat seara, cand temperatura de afara scade pana la limite suportabile si te poti bucura de aerul proaspat si de adierile vantului?

Din fericire, nu ai nevoie de investitii prea mari si nici de eforturi supraomenesti ca sa transformi gradina casei tale intr-un loc confortabil si relaxant, in care sa-ti petreci serile luand cina in aer liber sau savurand un pahar de vin impreuna cu familia si prietenii. Iata cinci pasi simpli pe care ii poti urma pentru amenajarea gradinii tale:

1. Alegerea mobilierului

Amenajarea gradinii ar trebui sa porneasca de la alegerea mobilierului potrivit. E foarte important sa alegi mobilier de gradina adaptat atat la nevoile familiei tale, cat si la spatiul in care va fi amplasat.

Daca vei cumpara prea mult mobilier sau daca acesta va avea dimensiuni prea mari, exista riscul aglomerarii curtii, care va deveni neincapatoare. in schimb, daca achizitionezi prea putin mobilier, nu vei avea suficient loc pentru toti prietenii sau membrii familiei. Tocmai de aceea, trebuie sa cauti un echilibru intre aspect si functionalitate.

De asemenea, e important sa alegi mobilier durabil pentru gradina ta, care sa reziste la toate intemperiile vremii, fara sa se deterioreze si care sa fie usor de depozitat atunci cand nu ai nevoie de el.

2. Plantarea vegetatiei

Odata ce ai ales mobilierul si stii care vor fi zonele unde se va circula liber, vine momentul sa plantezi. Copacii, arbustii si plantele joaca un rol foarte important in amenajarea gradinii, asa ca ar trebui sa alegi cu atentie soiurile, astfel incat sa nu alegi exemplare prea sensibile la clima din zona. De asemenea, ar trebui sa fii atent la locul in care amplasezi fiecare planta, astfel incat sa se bucure de nivelul de lumina si umiditate de care are fiecare nevoie.

Ultimul lucru pe care il vrei este ca unele zone ale gradinii tale sa se usuce, pentru ca o parte din plante au murit. in definitiv, principalul motiv pentru care vrei sa petreci timp aici este ca sa te poti bucura de vegetatie, natura si aer liber. in consecinta, ar fi o idee buna sa te documentezi asupra nevoilor fiecarei plante, astfel incat sa eviti alaturarile nefericite.

Nu in ultimul rand, ar fi o idee buna sa plantezi gazon in zonele in care nu vor fi amplasate flori sau vegetale. Conform City of Creative Dreams, un gazon verde e o priveliste frumoasa si placuta, care ne poate ajuta sa ne relaxam in fiecare zi. in plus, vei putea sa te bucuri in fiecare dimineata de placerea de a te plimba descult prin iarba, chiar daca va trebui sa depui si putine eforturi pentru mentinerea suprafetei verzi.

3. Alegerea decorului

Odata ce ai terminat munca de plantare, vine momentul pentru a alege decorul potrivit. Daca doresti sa te bucuri de serile petrecute in gradina, vei avea nevoie, in primul rand, de un sistem de iluminat. Daca nu esti sigur ce s-ar potrivi mai bine pe terenul tau, consulta acest ghid pentru iluminarea gradinii, care te va ajuta sa faci alegerea corecta.

Fiecare gradina e diferita, asa cum sunt si gusturile proprietarilor. Drept urmare, e important sa te orientezi catre elemente care iti plac in primul rand tie. Nu are rost sa instalezi o fantana electrica in mijloc, daca te deranjeaza sunetul apei. Opteaza pentru elemente de decor care te atrag personal si care sa se potriveasca atat cu mobilierul cat si cu vegetatia pe care le-ai ales. Spre exemplu, daca vrei cateva accente de culoare, poti plasa cativa pitici de gradina in diferite puncte sau daca vrei niste piese de decor cu functionalitate, poti alege casute sau platforme de hranit pasari.

Sursa foto: Shutterstock.com via upswing

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare