Amenajarea gradinii

#amenajare gradina #gradina

Cum sa iti amenajezi gradina: lucruri de care ai nevoie

Un spatiu generos la curte sau unul  de dimensiuni reduse poate fi amenajat, astfel incat designul sa bucure ochii si sufletul. Cu un proiect de amenajare a gradinii, pe gustul tau, poti avea un colt de rai, care sa iti ofere confortul necesar. 

Avantajul gradinii este ca poti sa te bucuri de aer curat, indiferent de sezon. Asadar, amenajarea spatiului gradinii trebuie facuta utilizand fiecare coltisor, trucuri si decoratiuni adecvate pentru a transforma totul intr-o oază de liniste. Pentru a avea un loc primitor și confortabil trebuie sa faci un plan de amenajare, tinand cont de suprafata pe care o ai la dispozitie, de gusturile si dorintele tale.

Cu un proiect ambitios, un buget bine conturat si un strop de creativitate, cu sprijinul unui designer sau pe cont propriu, poti creiona un loc primitor pentru petrecerea timpului liber. Cu alegeri inspirate si cateva trucuri utile, organizarea gradinii se poate face pas cu pas, alaturi de un partener de incredere, asa cum este Dedeman magazin partener CardAvantaj, unde vei gasi tot ceea ce ai nevoie pentru o amenajare de vis.

Defineste peisajul

Odată ce ai proiectul și bugetul stabilite, trebuie sa te gandesti cum vrei sa arate gradina ta. Sunt necesare aleile? Ai nevoie de pietre prin gazon pentru a ajunge la foisor? Vrei sa ai o gradina pentru relaxare sau una unde sa cultivi fructe, legume? Poti sa pui in aplicare oricare dintre variante si intr-o zona generoasa, dar si intr-un spatiu limitat, ingeniozitatea este limita.

Alege flori si plante ornamentale

Frumusetea unei gradini este data si de plantele alese cu grija pentru a crea un aspect placut. Exista specii de flori si plante specifice gradinilor, care pot fi achizitionate si plantate pe suprafete mari, pentru a delimita aleile sau pentru a crea o atmosfera de vis la foisor sau balansoar. In acelasi timp, alte specii de flori si plante ornamentale pot ajuta la crearea impresiei de spatiu, intr-o gradina de mici dimensiuni, astfel incat sa te poti relaxa cu adevarat in mijlocul unei oaze de verdeata. Daca ai ocazia si spatiul iti permite, alege pomi ornamentali sau fructiferi. 

Extra sfat: indiferent de plantele selectate, va trebui sa le uzi corespunzator si sa le oferi conditiile optime pentru dezvoltare. Un gazon este potrivit in gradina, se intretinere usor, oferind un aspectul ingrijit.

Mobilierul de gradina

Evident ca mobilierul de gradina este esential. Lemnul si fierul forjat merg de minune pentru toate tipurile de gradini, indiferent de stilul ales, mai ales ca si piesele de mobilier pentru exterior se gasesc intr-o gama diversificata, pentru a satisface pana si cele mai exigente gusturi.

Poti opta pentru mobilier de gradina care sa ramana afara in sezonul rece, iar vara sa aduci doar perne speciale pentru un confort sporit sau poti alege piese de mobilier usoare, care sa fie depozitate la interior, pe timpul iernii.

Lampi solare si iluminat

Felinarele, dar si lampile solare sunt elemente de decor fantastice, care sporesc farmecul unei gradini. Insa daca vrei sa petreci mult timp in gradina si ai si un spatiu mare la dispozitie, vei avea nevoie si de alte surse de iluminat. Ghirlandele luminoase si becurile, asezate in puncte cheie pentru a oferi o lumină difuză si a crea un spatiu relaxant, plin de farmec, sunt importante.

Foisor, terasa sau ponton

Poti construi un foisor, daca spatiul iti permite, sau poti transforma zona din spatele casei intr-un ponton sau terasa, care sa iti permita sa bei cafeaua si sa organizezi petreceri alaturi de prieteni.

Bar in aer liber vs. fantana

Un mic bar in gradina poate fi o varianta potrivita pentru cei care organizeaza frecvent petreceri. O fantana decorativa poate deveni zona centrala de atractie, in momentele de relaxare alaturi de familie.

Extra sfat: nu aglomera gradina prin utilizarea mult prea multor obiecte decorative sau piese de mobilier. Un spatiu aerisit, echilibrat, este util, functional si imbietor pentru petrecerea unor momente de neuitat, alaturi de familie sau prieteni, cu ocazii diferite.

Micile satisfactii pot veni din amenajarea gradinii cu forte proprii, dupa un plan personalizat si un buget adecvat. Nu trebuie sa ai diploma de arhitect peisagist pentru a crea un spatiu mirific, in care sa poti petrece timp de calitate cu cei dragi, intr-un decor de vis.

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului