Amenajarea gradinii

#deszapezire #protejare plante #plante iarna #dezghet

Cum protejezi plantele la deszapezirea si dezghetarea gradinii

Substantele folosite pentru a inlatura zapada si gheata din gradina pot afecta plantele in mod negativ, mai ales la sosirea primaverii. Afla cum sa protejezi plantele la deszapezirea si dezghetarea gradinii.

O mare parte dintre substantele speciale pentru deszapezire si dezghetare sunt periculoase pentru plantele din gradina ta. Chiar si sarea poate crea probleme pentru plante: le ingreuneaza hranirea si oxigenarea.


Cele mai daunatoare substante pentru dezghetare si deszapezire

Recomandate pentru deszapezire si dezghetare, substantele din comert pot dauna plantelor atunci cand sunt folosite in exces. Clorura de calciu, clorura de sodiu si clorura de potasiu sunt cele mai daunatoare substante pe care le poti folosi in gradina. Chiar daca nu folosesti direct sare, aceste substante contin saruri care se acumuleaza in sol si dauneaza plantelor atat iarna, cat si la sosirea primaverii.

Acetatul de calciu-magneziu, pe baza de roca dolomitica si acid acetic, este o alternativa buna pentru deszapezire si deghetare, lipsita de aceleasi efecte secundare neplacute in gradina. Mai usor de procurat, nisipul si rumegusul sunt mai putin daunatoare decat sarurile in gradina la deszapezire sau dezghetare.


Protejarea plantelor de sare

Atunci cand singura solutie este folosirea unor substante care contin saruri, poti proteja plantele sensibile intr-un mod simplu. Acopera-le cu o panza groasa de sac atunci cand imprastii compusii speciali pentru dezghetare si deszapezire.

Este indicat sa tii cont si de acest aspect atunci cand alegi locul ideal pentru plante. Alege plante mai rezistente pentru zonele de langa carari si alei, in special daca le pavezi cu piatra, iar gheata este o problema mare in gradina pe timp de iarna.


Cum scazi nivelul de sare din sol

Nivelul ridicat de saruri, ajunse in sol ca reziduuri ale substantelor pentru deszapezire, afecteza puternic plantele din gradina. Atunci cand sarea a fost imprastiata in exces, frunzele plantelor pot fi arse, dar si radacinile sufera odata cu sosirea primaverii.

Daca ai gradina in panta, o poti "inunda" cu un strat de apa de 5 cm pentru 2-3 ore, care spala sarea. Pentru rezultatele cele mai bune, repeta procedura dupa 3 zile.

Cea mai sigura cale de a proteja plantele si solul din gradina de saruri este insa folosirea cat mai redusa a substantelor daunatoare pentru deszapezire si dezghetare.

Sursa foto: About.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare