Amenajarea gradinii

#arbust #sezonul rece #Mahonia japonica

Mahonia japonica, un arbust spectaculos in sezonul rece

Mahonia japonica este o planta atractiva pentru gradina ta, in orice sezon. La inceput de an, poti sa-ti imbogatesti gradina cu un astfel de arbust vesnic verde, care face flori iarna si fructe in primavara si vara.

Mahonia japonica este o specie de plante cu flori, originara din China. Specia face parte din familia Berbidaceae.


Aspectul plantei Mahonia japonica

Mahonia japonica este un arbust vesnic verde care, la maturitate, atinge o inaltime de 2 m si o latime de 3 m. Frunzele arbustului sunt verzi, de culoare inchisa in partea superioara si lucioase, pale in partea lor inferioara.

Arbustul incepe sa faca flori din toamna. Perioada de inflorire dureaza pana spre primavara. Florile de Mahonia japonica sunt galbene, parfumate si dispuse grupat. Din primavara pana in vara, arbustul face fructe intunecate la culoare.

Chiar daca este o planta recomandata pentru gradina de iarna, arbustul poate fi vulnerabil in fata inghetului si vanturilor puternice. De aceea, este posibil ca planta sa necesite protectie in sezonul rece.

Primavara, Mahonia japonica necesita o curatare. Arbustul, insa, nu se taie excesiv. Este recomandat sa indepartezi numai sectiunile uscate ale plantei.

Arbustul poate fi inmultit prin divizare. Aceasta se face din iunie pana in august. Arbustul nu se planteaza niciodata cu radacinile uscate. Inainte de plantare, arbustul este tinut intr-un vas cu apa.

Planta poate fi atacata de boli fungice. La primele semne de boala, arbustul se trateaza cu substante antifungice.


Cum cresti si ingrijesti Mahonia japonica

Mahonia japonica este un arbust popular gratie faptului ca poate fi ingrijit cu usurinta, chiar si de catre gradinarii incepatori.

Arbustul trebuie plantat intr-un loc insorit sau partial insorit, intr-un sol alcalin sau acid, bine drenat. In cazul in care singurul loc disponibil este unul la umbra, arbustul se adapteaza chiar si la astfel de conditii. Arbustul se intalneste adesea in gradini in apropierea plantelor aromatice.

Pentru ingrijirea arbustului Mahonia japonica este recomandata folosirea manusilor, deoarece planta poate sa zgarie usor pielea. Din acest motiv, arbustul nu trebuie plantat in apropierea spatiilor de joaca ale copiilor.

Arbustul se uda moderat. Planta nu tolereaza solurile foarte uscate, insa nici pe cele in care apa este in exces.


Cum folosesti Mahonia japonica in gradina

Mahonia japonica este o planta folosita in primul rand ca arbust ornamental. Planta prezinta interes prin frunzis, fructe si flori. Iarna, Mahonia japonica atrage atentia prin florile sale rezistente si atractive.

Gratie frunzisului stufos, arbustul poate fi folosit ca adapost de catre pasari.

Florile de Mahonia japonica pot fi utilizate ca plante de taiat in aranjamente vegetale. Tinute intr-o vaza cu apa, aceste flori se pastreaza proaspete mult timp.

Pe langa frumusete, arbustul poate fi o alegere potrivita intr-o zona in care alte plante se dezvolta dificil. Frunzisul vesnic verde face din aceasta planta usor de crescut una dintre cele mai indicate pentru designul gradinii, indiferent de sezon.

Arbustul Mahonia japonica poate fi crescut atat direct in gradina, cat si in ghiveci.

Sursa foto: findmeplants.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului