Amenajarea gradinii

#gradina stil japonez #amenajare gradina #curte

Cum amenajezi curtea casei in stil japonez - 4 metode creative, la indemana ta

Gandeste-te la gradina ta japoneza ca la un peisaj natural; asadar primul pas este sa imiti natura, mai presus de toate, sa nu supraincarci spatiul si sa ai grija la detalii. A amenaja o gradina japoneza este ca si cum ai picta un tablou cu o perspectiva. Ai un prim-plan cu pietre, muschi, poate ferigi, un spatiu central, cu o combinatie de pietre si un copac, dar si un fundal care poate fi un zid de piatra, un gard viu sau unul din bambus, care vor margini delicat apa, element esential din acest decor.

Iata 4 metode creative pentru a crea o mica gradina japoneza.

1.   Piatra, pavaj, „Ishi”: elemente esentiale ale unei gradini japoneze

O gradina japoneza se construieste mai intai prin aranjarea pietrelor numite „Ishi”, culese din natura, achizitionate de la magazine de specialitate, aranjate singure sau in grupuri (in numere impare: 3, 5), pentru a imita un colt de munte sau pentru a imbraca malurile unui mic bazin cu apa. Pentru amenajarea unei mici gradini japoneze, poti opta cu incredere pe dale sau pavaj de gradina. Acesta din urma are o serie de caracteristici care il recomanda pentru amplasarea intr-o gradina, mai ales una japoneza. Iata 10 motive care te pot convinge sa faci aceasta alegere:

  1. Este o solutie eficienta, durabila.
  2. Este usor de intretinut; astfel te vei putea bucura mult timp de el.
  3. Accesoriile inedite se monteaza usor si simplu.
  4. Materialele din care este realizat sunt diverse si de cea mai buna calitate.
  5. Detaliile lor contribuie la confortul, dar mai ales la functionalitatea spatiului din natura.
  6. Poti alege forma, modelul si culorile potrivite spatiului si decorului tau.
  7. Alege pavaj ondulat, autoblocant, liniar, ecologic pentru pietris sau iarba.
  8. Poate fi montat pe orice suprafata.
  9. Pavajul sunt rezistent.
  10. Pavajele pot fi combinate in functie de culoare, pentru a obtine aspectul dorit.
  11. Nu in ultimul rand, are un pret avantajos si o garantie de 5 ani.

Asadar, nu ezita, gaseste modele diverse de pavaje pentru gradina ta aici si pune-ti in practica si cele mai indraznete idei de amenajare a curtii in stil japonez!

2.   Apa: sursa de viata, energie si Zen

Instaleaza un mic iaz sau o fantana arteziana. Apa este prezenta in toate gradinile japoneze, de la cea mai mare pana la gradina de buzunar, si apare sub toate formele ei: paraie, cascade, iazuri, bazine, izvoare si, bineinteles, mini cascade sau pietre de apa.

Este relativ usor sa amenajezi un mic iaz natural chiar in curtea unei case de la oras. Nu uita sa amplasezi o adapatoare pentru pasari. Si ce placere sa privesti cum beau apa pasarile si sa auzi sunetul apei curgatoare care poate masca zgomotele orasului!

3.   Plantele: elementul verde si natural al gradinii tale japoneze

In gradina japoneza, nu toate plantele sunt potrivite. Prin urmare, acestea trebuie selectate cu atentie. Alege plante vesnic verzi, precum stejarul, pinul sau artarul japonez. Poti lua in calcul si bambusul, precum si arborii cu crestere lenta, care va ameliora aspectul gradinii tale.

Totodata, nu planta copaci sau plante care cresc excesiv. Taie-i si curata-i in mod regulat, pentru a-i modela sau pentru a le oferi un aspect deosebit. Opteaza pentru plante care acopera solul, precum muschi sau suculente, in locul clasicului gazon.

4.   Mobilier si decor pentru o gradina de inspiratie Zen

Lumineaza gradina amplasand spoturi care sa puna in evidenta atat un element decorativ, precum bazinul de apa sau o fantana de piatra, cat si fundalul ei, adica zidul sau gardul viu de bambus. Acest lucru va oferi iluzia unui spatiu mai mare.

O alta idee pentru o gradina japoneza este un felinar din piatra, amplasat intr-o locatie strategica, ce va aduce o nota decorativa ziua, iar noaptea va ilumina placut. Dupa gusturile tale, mai poti avea statui asiatice pe jumatate ascunse de vegetatie. Una sau doua vor fi suficiente, nu aglomera spatiul cu prea multe.

In ceea ce priveste mobilierul de gradina, limiteaza-te la cateva piese esentiale, favorizand liniile simple si materialele naturale, precum lemnul sau ratanul. In acest mod, vei face din gradina un spatiu curat si armonios, pentru o atmosfera Zen si senina.

Gradina japoneza este conceputa ca un tablou, fiecare element este la locul lui si formeaza un spatiu in care linistea si armonia sunt omniprezente. Acum stii care sunt bazele amenajarii unei gradini japoneze. Da-ti frau liber imaginatiei si creeaza una chiar la tine in curte sau, de ce nu, chiar in balcon!

FOTO: shutterstock.com/ro/

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-gradinii

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului